marți, martie 28, 2023
AcasăLocalPremiu internaţional câştigat de un chitarist botoşănean

Premiu internaţional câştigat de un chitarist botoşănean

Botoşaniul propune un nou nume lumii muzicale. Este vorba despre tânărul chitarist Andrei Piţu, elev la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, care, la sfârşitul săptămânii trecute, a cucerit locul 1 la categoria sa de vârstă, 12-15 ani, şi locul 3 la categoria de vârstă imediat superioară, 15-18 ani, la cea de a XVI-a ediţie a Transilvania International Guitar Festival organizat de Academia de muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

Transilvania International Guitar Festival este cea mai importantă manifestare de chitară clasică din România. Festivalul este organizat anual, în luna august, de către Asociaţia de Chitară Transilvania şi pe lângă concursul propriu-zis, găzduieşte recitaluri şi cursuri de măiestrie susţinute de profesori de chitară clasică şi concertişti consacraţi din România, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Ungaria, Belgia, Franţa şi Rusia.

În competiţia din acest an au intrat zeci de concurenţi din România, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Italia şi Ungaria, împărţiţi pe şase categorii de vârstă, iar marele trofeu a fost câştigat de bosniacul Emil Efendic.

Andrei Piţu nu a avut contracandidat la categoria a II-a, iar la a III-a s-a clasat pe cea de a treia treaptă a podiumului, fiind devansat de către Bogdan Popa şi Andrei Ivanov, concurenţi mai mari ca vârstă şi cu mai mulţi ani de studiu în spate.

„A fost o vară mai grea decât anul şcolar şi o săptămână de cantonament foarte dur, dar acum Andrei e foarte mulţumit pentru rezultatul obţinut. Nu a fost loc şi de vacanţă, aşa cum e înţeleasă de ceilalţi copii de 12-13 ani”, a declarat mama laureatului, Manon Piţu.

„M-am pregătit aproape întreaga vară pentru concursul acestui festival, pentru că este unul greu, presiunea venind atât din nivelul ridicat al concurenţilor, cât şi din dorinţa de a nu dezamăgi în faţa unui juriu foarte prestigios, alcătuit din mari profesori şi chitarişti români şi străini pe care i-am mai întâlnit şi la alte competiţii. Am îmbinat vacanţa cu studiul chitarei şi cu multă disciplină şi seriozitate, m-am putut bucura de câteva excursii cu părinţii şi de ieşiri zilnice cu prietenii biciclişti”, a declarat Andrei Piţu.

Acesta susţine că îşi doreşte să reuşească şi susţine că simte o bucurie imensă atunci când interpretează la chitară”, ceea ce îi alimentează „curiozitate faţă de muzică şi limbajul ei”.

Andrei Piţu are cuvinte de recunoştinţă pentru cei doi profesori care îl îndrumă în studiul chitarei: Carmen Cojocaru de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani şi profesorul clujean Ştefan Trifan de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

„Este un copil foarte bun, care pune mult suflet în ceea ce face. Mai mult, are şi sprijinul părinţilor, ceea ce e foarte important, pentru că nu e uşor să ajungi la o asemenea performanţă. Necesită multe sacrificii şi chiar costuri materiale, dar bucuria obţinerii rezultatelor la concursurile naţionale şi internaţionale este imensă”, declara, recent, profesoara Carmen Cojocaru.

Andrei Piţu are un palmares bogat de premii la concursurile naţionale şi internaţionale, numai în acest an întorcându-se cu locul 1 de la „Lira de Aur” şi de la Festivalului internaţional de chitară clasică şi harpă

Bale-Valle „Live guitar” din Croaţia. În acest an, Andrei Piţu va participa la un alt concurs internaţional, cel din Sarajevo, care va avea loc la sfârşitul lunii octombrie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
2.8 ° C
4.6 °
2.2 °
81 %
11.2kmh
100 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
12 °
vin
11 °
sâm
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când vrei să protejezi pietonii, ori apar unii care pun beţe-n roate, ori alţii care pun roate-n beţe.

EDITORIAL

Cu ani în urmă, pe vremea când Michael Schumacher domina detașat Marele Circ, transmisiunile în direct erau întrerupte de o reclamă în care protagonist...

EPIGRAMA ZILEI

Oltenii din Parlament, (Opozanții, evident !) Strigau toți în gura mare Că ... fură la guvernare !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...