Astăzi – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

0

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut pentru sfinţenia vieţii lui. El a fost Proroc şi Înaintemergător al Mântuitorului Iisus, fiind pecetluit cu această chemare încă de la venirea lui pe lume, printr-o naştere minunată, vestită de înger.

Încă de tânăr, Sfântul Ioan Botezătorul a fost un Proroc al pocăinţei: a ales să trăiască în pustiul Iordanului. În pustiu, trăieşte, predică, mărturiseşte şi botează în Iordan pe cei care cred în cuvântul lui. Sfântul Ioan a împărtăşit soarta majorităţii prorocilor lui Israel. La un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere a regelui Irod, acesta a poruncit să i se taie capul Sântului Ioan Botezătorul. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi lui Irod, să ceară de la acesta capul lui Botezătorul ca răsplată.

Potrivit tradiţiei, astăzi nu trebuie consumate varză şi alimente de culoare roşie.

Biserica Ortodoxă a închinat Sfântului Ioan Botezătorul şase sărbători: Zămislirea lui – 23 septembrie; Naşterea – 24 iunie; Soborul lui – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima şi a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai.

 

 

+0 -0
se încarcă...