Monumente şi festivaluri în loc de autostrăzi şi spitale

0

18 monumente, festivaluri şi simpozioane reprezintă modalităţile prin care botoşănenii vor marca împlinirea celor 100 de ani de la naşterea României. Acestea sunt proiectele pe care Guvernul le-a finanţat în Botoşani din celebrul fond destinat Centenarului. Mai exact, cu ocazia sărbătoririi celor 100 de ani de ţară, în judeţ se vor reabilita cinci monumente din cele existente, se vor construi alte cinci, se vor organiza trei festivaluri, vor fi tipărite două cărţi, totul fiind încununat cu două simpozioane şi o expoziţie.

Proiectele au fost finanţate după ce primarii au trimis la invitaţia prefectului Dan Şlincu un număr cât mai mare de documentaţii de solicitare a fondurilor, după sloganul „cu cât mai mult cereţi, cu atât mai mult vi se va oferi.” Primaria Cordăreni, spre exemplu a trimis trei proiecte din care i s-a finanţat, cu suma 7.000 de lei, doar un festival ce va avea loc pe 1 Decembrie, celelalte două, dintre care unul consta într-o vizită la Alba Iulia pentru elevii comunei, nu au primit undă verde.

Şi Direcţia pentru Cultură a judeţului a trebuit să se străduiască să marcheze Centenarul. A primit aprobare pentru realizarea şi tipărirea unui Repertoriu al Monumentelor Eroilor din judeţul Botoşani, lucrarea costând 15.000 de lei, urmând să organizeze şi un simpozion internaţional, cu invitaţi din Republica Moldova şi Ucraina, „Crearea Statului Naţional de la idee la faptă” fiind bugetat cu 20.000 de lei. Cei mai favorizaţi par să fie dorohoienii, cărora li s-au aprobat trei proiecte, mai exact reabilitarea monumentului din faţa primăriei, organizarea unei expoziţii şi tipărirea unei cărţi. Vor bea şi vor mâncă pe banii guvernului locuitorii din Cordăreni, Todireni şi Vlăsineşti, cu ocazia festivalurilor ce au fost propuse de primari şi aprobate de Departamentul Centenar.

Pentru botoşănenii din municipiul – reşedinţă de judeţ s-a aprobat restaurarea Monumentului „Maior Ignat” din Piaţa 1 Decembrie, acolo unde au loc în fiecare an festivităţile închinate Zilei Naţionale.

Guvernul Dacian Cioloş propunea în 2016 demararea unor investiţii considerabile prin care România să arate că măcar în anul Centenarului îşi înţelege priorităţile şi lipsurile. Se explica necesitatea unor autostrăzi ce să lege provinciile istorice, unor spitale regionale şi a unui program masiv de modernizare a şcolilor ce încă au grupuri sanitare în fundul curţii. Au trecut doi ani, astfel încât botoşănenii se află acum în preajma marii sărbători, împlinirea celor 100 de ani anunţând să aducă în plus câteva monumente noi şi ceva evenimente ce vor fi uitate cu mare viteză.

+0 -0
se încarcă...