joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTNoi cazuri de rujeolă la Botoşani

Noi cazuri de rujeolă la Botoşani

Specialiştii DSP au confirmat patru cazuri noi de rujeolă în județul Botoșani. Toate au fost confirmate în acesastă lună la copii nevaccinați. Teodor Ferariu, directorul Direcției de Sănătate Publică Botoșani, a declarat că nu au fost înregistrate focare, cazurile respective fiind izolate. El a spus totodată că DSP continuă campania privind vaccinarea copiilor impotriva rujeolei, fiind recuperați prin această acțiune peste 300 de copii nevaccinați. „DSP, Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar și autoritățile locale, asistenții comunitari, mediatorii sanitari și medicii de familie au desfășurat în luna august o campanie de informare și recuperare a copiilor restanțieri la vaccinare, în municipiul Botoșani și comuna Albești. La Albești, prin implicarea domnului primar, s-a făcut recuperarea tuturor restanțierilor care nu s-au prezentat la medicul de familie, acum fiind doar cei care au contraindicații. În municipiul Botoșani, numărul copiilor plecați în străinătate este predominant în listele copiilor nevaccinați, ceea ce îngreunează și recuperarea acestora”, a spus Teodor Ferariu.
DSP Botoșani va continua activitatea de informare și recuperare a copiilor nevaccinați în orașul Ștefănești, municipiul Dorohoi și comuna Unțeni.
Cazurile vin la doar câteva zile după ce Botoşaniul a fost din nou pe primul loc în ţară. Peste o sută de noi cazuri de rujeolă au fost confimate în ultima săptămână, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând la 15.027, dintre care 59 de decese, potrivit datelor transmise de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). În perioada 13 – 24 august au fost confirmate încă 103 cazuri noi, cele mai multe fiind la Botoșani, respectiv 32 de cazuri.
Rujeola sau pojarul este o infecţie virală foarte contagioasă care apare ca o erupţie cutanată şi care are simptome asemănătoare cu răceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus şi se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut.
Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafeţe sau în aer şi poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6 ° C
6.1 °
4.3 °
96 %
0.9kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...