17 − 1 =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Programul de încurajare a crescătorilor de porci din rasele Mangaliţa şi Bazna rămâne inaccesibil pentru botoşăneni. La opt luni de la lansarea acestuia de către ministerul agriculturii, nu a ajuns în judeţ nici măcar un purcel din cele două rase, astfel încât fermierii botoşăneni să poată beneficia de banii puşi la bătaie. Motivul îl constituie numărul insuficient de furnizori. Din cele explicate de Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole din judeţ, Botoşaniul se află pe o listă de aşteptare şi sunt şanse puţine ca până la sfârşitul anului să ajungă să beneficieze de purceii produşi la fermele de Bazna sau Mangaliţa din ţară.

96 de fermieri botoşăneni s-au înscris în program, arătându-se dispuşi să crească porci din cele două rase, însă niciunul nu a primit vreun purcel până acum, întrucât nu există furnizori disponibili. Personal am contactat crescători din alte zone care ne-au explicat că vor livra în momentul în care vor avea.”, a declarat directorul. Cristian Delibaş a explicat că, în mod ironic, se cresc cele două rase în judeţ dar respectivii fermieri nu pot fi furnizori în cadrul programului întrucât nu sunt certificaţi. Cu alte cuvinte nu deţin documentaţia necesară care să dovedească faptul că exemplarele în cauză sunt „de rasă”.

Programul Bazna şi Mangaliţa a demarat în luna ianuarie şi oferă bani fermierilor care livrează spre creştere purcei înţărcaţi de minim 10 kilograme, dar şi celor care îi cresc şi-i dau spre procesare. Intenţia oficialilor a fost să încurajeze creşterea şi consumul de carne provenind de la cele două rase, date fiind calităţile ei nutriţionale.

În momentul de faţă de pe tarabele din Botoşani lipseşte carnea asemănată de unii nutriţionişti cu cea de somon. Pe fondul pestei porcine, însă, este greu de crezut că programul va putea fi aplicat la Botoşani în perioada următoare.

se încarcă...

Apreciază calitatea articolului

5 VOTURI - MEDIE: 4,20
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...