Vrem să vindem lâna de oaie, dar nu avem cui

0

Lâna de Botoşani este considerată neatractivă de către procesatorii din industria uşoară. Cei aproape 700 de crescători de oi din judeţ care s-au înscris în programul un leu pe kilogram” sunt în imposibilitatea de a beneficia de banii puşi la bătaie de minister. Explicaţia constă în lipsa centrelor de colectare a lânii de oaie sau măcar a intenţiei vreunui comerciant să deschidă un astfel de punct în perioada următoare.

Motivul îl constituie, se pare, asprimea lânii oilor crescute în zonă, rasa predominantă, în speţă caraculul, fiind preferată în special pentru pe pielicele. „Din păcate, este o lână grosieră ce nu poate fi prelucrată pentru podusele din zona textilelor.”, a explicat Cristian Delibaş, directorul Direcţiai Agricole a Judeţului. Aşa se face că din cei 684 de oieri înscrişi în programul ministerial ce ar fi dorit să primească un leu pentru fiecare kilogram de lână vândută, doar 8 au reuşit să vândă la centre de colectare din diverse judeţe, suma pentru care au depus solicitările de decontare fiind deloc spectaculoasă.

Am purtat discuţii şi cu un investitor din Bistriţa Năsăud din domeniul construcţiilor, care ar putea folosi lâna de caracul în cadrul sistemelor de izolaţie. Aşteptăm un răspuns pntru a şti dacă se poate deschide un centru de colectare şi la Botoşani.”, a mai adăugat directorul.

Direcţia Agricolă a derulat o adevărată campanie pâna la sfârşitul lunii august pentru înregistrarea crescătorilor de oi, potenţiali beneficiari ai programului. Se doreşte încurajarea vânzării de lână, în condiţiile în care desfiinţarea centrelor de colectare a dus la faptul că oierii au rămas cu munţi de lână pe care n-o pot valorifica în niciun fel. Din păcate, programul este încă unul dintre cele ce nu se pot aplica deocamdată la Botoşani.

+0 -0
se încarcă...