spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTot mai mulţi botoşăneni loviţi de cancer

Tot mai mulţi botoşăneni loviţi de cancer

Numărul bolnavilor de cancer crește de la un an la altul, potrivit unei situații prezentate de reprezentanții Spitalului Județean. Anul acesta, aproape 800 de botoșăneni au fost diagnosticați cu cancer. Sărăcia, stresul și deficiențele alimentare contribuie la această patologie, susțin medicii. „La nivelul cabinetului de oncologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Județean au fost diagnosticate cu cancer 774 de persoane. Cele mai frecvente patologii sunt: cancerul mamar, cancerul bronho-pulmonar și cancerul digestive”, a declarant medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. Medicii susțin că tot mai mulți pacienți ajung la spital în fază terminală, atunci când nu se mnai poate face nimic.

De altfel, cancerul, alături de accidentul vascular cerebral, au ajuns principalele cauze de deces în rândul botoșănenilor internaţi în spital. Peste 550 de botoșăneni au decedat în Spitalul Județean de Urgenţă (SJU), în primele șape luni ale anului 2018. Medicul primar Ștefan Bercea susține că secțiile unde s-au înregistrat cele mai multe decese au fost Neurologie și Oncologie. „Au fost 569 pacienți decedați în spital din totalul de 30.354 internați. Patologiile cele mai frecvente sunt accidentul vascular cerebral și tumorile”, a spus purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.

Numărul botoşănencelor diagnosticate cu cancer de sân şi de col uterin creşte alarmant de la un an la altul, fiind cu 25% mai multe cazuri faţă de acum cinci ani. Este vorba despre persoanele cu vârsta între 30 şi 39 de ani. „Comparativ cu primul trimestru din 2012 şi 2013, în acest an sunt în evidenţe cu peste 200 mai multe cazuri de cancer de col uterin şi peste 200 de cancer de sân”, a precizat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani. Astfel, în 2012 erau în evidenţe 850 de femei cu cancer de col uterin, în timp ce anul acesta există în statistici 1089, iar cancerul de sân a afectat anul acesta 1.058 de femei, faţă de 829 în 2012.

Medicii specialişti spun că foarte multe dintre femei ajung prea târziu la medic și sunt nevoite să treacă prin intervenții chirurgicale mutilante și tratamente extrem de dificile. Dacă există cazuri în familie, pe lângă analizele şi controlul de rutină, testele genetice pot să ofere informaţii esenţiale. În urmă cu 10 ani, statisticile europene nu menţionau categoriile de vârstă extrem de mici, de 15-20 de ani la cancerul de col uterin, respectiv 20-24 de ani la cancerul de sân. Din 2008, însă, aceleaşi statistici arată o creştere constantă a incidenţei la tinere.

Ultimele date prezentate de Organizația Mondială a Sănătății pentru România, în 2017, arată că peste 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului de sân, ceea ce însemnă 1,56% din totalul deceselor. Aşa se face că această afecțiune este pe locul 7 în topul cauzelor de mortalitate de la noi, după afecțiuni cardiace, atac cerebral, cancer de plămâni, boli ale ficatului, afecțiuni respiratorii și hipertensiune. Mai mult, acelaşi studiu arată că, în țările cu un PIB mic și mediu pe cap de locuitor, cum este şi cazul României, cancerele de sân și de col uterin reprezintă principala cauză de deces la femeile peste 30 de ani.

Cadrele medicale susțin că stresul, alimentația nesănătoasă, munca sedentară, cu tot mai puțină mișcare în aer liber, duc la îmbolnăvirea unui număr tot mai mare de persoane. Alți botoșăneni, pentru că nu își efectuează controalele medicale periodice, afla cu întârziere că suferă de afecțiuni cardio-vasculare, atunci când boala este mai greu de tratat. La fel se întâmplă și în cazul bolnavilor de cancer. Decesele se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, aduse la spital în faze terminale, atunci când medicii nu mai au cum să intervină.

Deja ai votat!

1 COMENTARIU

Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...