Municipiul Botoşani va avea de mâine parcări cu plată

0
bdr

Luna septembrie a adus în municipiul Botoşani o măsură aşteptată de trei ani de cei nemulţumiţi de haosul de pe străzi. De mâine, în zece parcări publice din municipiul Botoşani şoferii vor trebui să plătească pentru a-şi lăsa acolo maşinile. Măsura, contestată de unii botoşăneni nemulţumiţi că vor trebui să plătească pentru a-şi lăsa maşinile în unele parcări, este aşteptată de mulţi cetăţeni nemulţumiţi de haosul instalat pe străzi de câţiva ani.

De administrarea parcărilor cu plată, respectiv blocarea/ridicarea maşinilor parcate neregulamentar se ocupă muncitori ai societăţii Eltrans.

Aleşii locali au avut nevoie de trei ani pentru a stabili noi reglementări în privinţa parcărilor cu plată şi măsurile aplicate în cazul maşinilor parcate neregulamentar. Calculele electorale au fost puse în balanţă cu măsurile luate pentru eliminarea haosului de pe străzi şi atragerea unor încasări suplimentare la bugetul de stat. Şi câştig de cauză au avut calculele electorale. Altfel nu se explică de ce un regulament aprobat în noiembrie 2017 va fi aplicat la aproape un an de la aprobare.

Regulamentul de administrare a parcărilor cu plată şi măsurile aplicate în cazul maşinilor parcate neregulamentar a fost aprobat la finele lunii noiembrie a anului trecut. La parcările cu plată tariful a fost menţinut la 1,5 lei pe oră. Abonamentele pentru locurile de parcare din parcările cu plată pleacă de la 10 lei pe zi şi ajung până la 100 de lei pe lună.

Cei care vor opta pentru plata prin SMS, vor plăti 0,35 de euro pentru o oră (aproximativ 1,82 de lei pe oră). Pentru aceasta, este necesar un mesaj la numărul 7420, în textul mesajului urmând a fi trecut codul 293 urmat de numărul maşinii. Persoanele care optează pentru plata cu cardul trebuie să ceară de la Eltrans clarificări suplimentare.

Programul parcărilor cu plată va fi zilnic, între orele 8.00 – 18.00, sâmbătă şi duminică parcările fiind la liber. Victor Ivănescu, director general al Eltrans, a anunţat că această săptămână va fi de informare şi nu se va trece la blocarea roţilor maşinilor ai căror proprietari nu vor plăti. Măsura ridicării maşinilor parcate neregulamentar a fost amânată, dat fiind faptul că maşina dotată cu utilajul de ridicare nu este funcţională.

Potrivit directorului Eltrans, 20% din totalul încasărilor lunare în parcările cu plată va ajunge la bugetul local.

De mâine se va plăti pentru parcarea maşinilor în următoarele parcări:

 • Bazar 1 – în faţa Bazarului Tati
 • Bazar 2 – în faţa Magazinului Piticot
 • Piaţa Centrală – la Comaliment
 • BRD, vizavi de Big
 • Xandor, pe strada Marchian
 • Banca Transilvania, pe strada Marchian
 • strada Ştefan Luchian, în spatele sediului Primăriei Botoşani
 • Parcarea Elvila
 • în faţa Complexului Romarta
 • în faţa Casei Corpului Didactic
 • în faţa sediului Nord Proiect.

Nu sunt funcţionale parcările din Griviţa, cea de lângă Piaţa Viilor şi cea din Primăverii, în faţa BRD.

+0 -0
se încarcă...