Comuna Vorona este în sărbătoare

Duminică, la Vorona, a debutat Săptămâna Culturii, cu sărbătorirea a 27 de cupluri de aur. Festivitatea a avut loc la Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din parohia Vorona Centru. Aici s-a oficiat un Te Deum de mulțumire pentru sănătate, longevitate și împliniri. După slujbă, cuplurile de aur au fost sărbătorite într-un mod deosebit. “Diplomele și micile cadouri care v-au fost oferite astăzi reprezintă doar o mică parte din respectul pe care vi-l purtăm. Sunteți acele modele de urmat care susțin viața socială pentru familie. Dumneavoastră, care impliniți această frumoasă vârstă, pe care ați trăit-o împreună ca soț și soție în familie, alături de copiii dumneavoastră, sunteți stâlpii comunității noastre”, a declarat Aurel Ştefan, primarul comunei. Masa festivă pregătită de organizatori a fost completată de flori, cadouri, șampanie și tort aniversar.

Tot duminică a avut loc la Icuşeni o nouă ediţie a Concursului “Trâmbița Îngerilor”, la care au participat 16 concurenţi. Concursul este organizat de Primăria Vorona, în colaborare cu parohiile din comună.

“Toaca este o chemare a credinciosului la slujbă. Aşa cum spun Sfinţii Părinţi, toaca simbolizează sunetul care s-a auzit atunci când Hristos Domnul a fost răstignit pe cruce. Este sunetul care ne aduce aminte că Hristos s-a răstignit şi ne cheamă la slujbă”, a declarat Adrian Secrieru, preotul paroh al bisericii din satul Icușeni, lăcaş de cult de peste 300 de ani, perfect conservat. Potrivit preotului, la concursul de toacă se ține cont de greutatea faptului de a toca, de ritmul care trebuie păstrat de la un capăt la altul, de „flori”- acele bătăi mai rare, mai dese, cu cât sunt mai multe și mai complicate, trebuie să aibă o continuitate și un echilibru al formei. “Prin acest concurs lansăm și noi o rechemare la una din tradițiile cele mai adânci, cele mai înrădăcinate și cele mai prezente din comunitățile noastre românești. Să ne bucurăm că am reușit, prin preoții noștri parohi, să atragem copiii spre lucruri esențiale, fundamentale. Nu ne putem salva din împrejurările grele în care suntem decât prin credința în Dumnezeu și în valorile neamului nostru“ , a precizat primarul Aurel Ștefan. Câştigătorii au primit premii în bani și bunătăți. Toţi concurenţii au primit diplome şi dulciuri.

Săptămâna Culturii la Vorona continuă mâine cu Expoziția de animale Expo-Zoo 2018, ediția a 13–a, concursuri de îndemânare între fermieri, degustare de produse ecologice și premierea celor mai frumoase exemplare de animale. De la ora 11.00, la Primăria Vorona va avea loc colocviul pe tema dificultăților generate de birocrația excesivă în derularea proiectelor, cu participarea crescătorilor de animale, a specialiștilor, reprezentanți ai cooperativei agricole și ai GAL ,,Valea Siretului de Sus”, precum și delegați ai administrației locale și județene.

Săptămâna Culturii la Vorona include un program amplu de manifestări care se va încheia pe 9 septembrie.

Deja ai votat!