9000 de participanţi la Festivalul Zilele Nordului

0

Festivalul Zilele Nordului, organizat în perioada 30 august – 2 septembrie, a reunit 9.000 de persoane în Darabani şi în localitățile din zonă. A cincea ediţie a manifestării a inclus peste 30 de evenimente: muzică în poiană și la conac, tururi ghidate în regiune, întâlniri cu personalități, competiții sportive, vernisaje și expoziții, proiecții de film în aer liber, ateliere de fotografie.

Veniți din Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Buzău, Iași, Cluj, București, Maramureș, Sibiu, Vaslui, Galați şi străinătate, participanții s-au bucurat de concerte în Poiana Teioasa cu Subcarpați, Toulouse Lautrec, Ska-nk, The Kryptonite Sparks, Pinholes, Tangerine, Le Minion și Sidewalk Troubadours, dar și de un spectaculos concert de deschidere susținut din balconul Conacului Balș de către trupa Breeze. Sâmbătă, peste 3.000 de participanți au fost prezenți la concertele festivalului, fiind o participare record.

Fiecare seară s-a încheiat cu proiecția unui film oferit de Festivalul Internațional de Film Transilvania și proiectat în centrul orașului Darabani, cu peste 500 de persoane în total în public.

În zilele de festival au ajuns în zonă peste 1.000 de turiști. Evenimentele muzicale au adunat aproximativ 5.000 de participanți, iar cele sportive 450 de sportivi amatori și profesioniști și 1.000 de spectatori.

Întâlnirile Nordului i-au adus la Darabani pe Elisabeta Lipă – multiplă campioană olimpică și mondială, născută la Siret, Leonard Azamfirei – rector al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, născut în Botoșani, Camelia Cazacu – fondatoare a Clubului Copiilor Români din Dublin, născută la Unțeni, Dorin Dobrincu – cercetător la Institutul de Istorie A.D. Xenopol, născut la Darabani.

Pentru prima oară în istoria festivalului, evenimentele s-au desfășurat de fiecare dată la capacitate de public maximă.

„Primii noștri cinci ani se încheie frumos, cu cea mai bună ediție de până acum. Am simțit multă energie bună venind din partea comunităților locale cu care am lucrat în acest an, dar și din partea turiștilor veniți din toată țara. Contăm pe implicarea tot mai mare a comunităților locale de acum înainte și sperăm ca împreună să ne putem face și mai bine treaba pentru dezvoltarea regiunii noastre. Impactul social și economic pe care îl produce în regiune festivalul este tot mai concret și poate crește tot mai mult în anii care vin”, a declarat Ştefan Teişanu, președintele Asociației Nord, Ștefan Teișanu.

Festivalul a fost organizat cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și al primăriilor Darabani și Pomârla și cu ajutorul a peste 160 de voluntari.

Sub sloganul Rădăcinile Cresc, festivalul mobilizează comunitățile locale și diaspora în proiecte de dezvoltare durabilă prin cultură, care cresc an de an încrederea în sine a comunității și interesul publicului larg de a vizita regiunea de Nord.

Mulţumiţi de colaborarea cu comunitățile din Darabani, Pomârla, Botoșani, Siret și Ștefănești organizatorii pregătesc un proiect regional de turism cultural.

+0 -0
se încarcă...