Elemente de bază pe care trebuie să le ai în vedere când vrei să cumperi un microfon (P)

0

Acum nu foarte multă vreme, microfoanele erau niște obiecte pe care le vedeam doar la televizor sau la diferite manifestații publice, amplificând volumul vocilor celor care le utilizau. Desigur, mai vedeai copiii jucându-se cu microfoane de jucărie, care scoteau diferite sunete și luminițe, dar nu erau nici măcar pe aproape de ceea ce vedeam în studiouri și pe scene.

Dar lucrurile s-au schimbat atât de mult! Odată ce Internetul a pătruns tot mai mult în casele și în viețile noastre, încetul cu încetul am început să avem nevoi pe care acum ceva timp nici măcar nu le concepeam. Una dintre ele este microfonul, pe care oamenii îl folosesc la conversații pe Skype, pentru jocurile online sau pentru aplicațiile care te învață limbi străine. Mulți se mulțumesc cu microfonul de la laptop, dar pentru un împătimit de calitate a sunetului, ca mine, acesta cu siguranță nu face față.

Așa am început eu să mă gândesc tot mai serios la achiziționarea unui microfon profesional. Desigur, eram destul de „tânăr” atunci și mă gândeam la toate posibilitățile pe care mi le pusese în față Internetul: podcasturi, Youtube și câte și mai câte. Dar, cum sunt destul de timid, nu m-am aruncat în lumea acestui tip de conținut, preferând să rămân la scris.  Totuși, pot oferi câteva sfaturi care să te ajute să găsești un microfon adecvat nevoilor tale, pentru că m-am documentat din plin pe tema asta și pasiunea încă mă mai „înghiontește” din când în când!

La ce trebuie să te gândești înainte de a începe selecția variantelor de microfon

Dacă vrei să obții cel mai bun sunet de la microfonul tău, sunt trei linii generale care trebuie să-ți ghideze alegerea:

  • Cât de departe vei sta de microfon: ar fi ideal să te poziționezi undeva la o distanță cuprinsă între 5 și 15 centimetri, aceasta fiind cea mai bună zonă de captare a sunetului pentru majoritatea microfoanelor;
  • Setările privitoare la volumul de intrare: Poți controla această setare atât din microfon, cât și dintr-un mixer audio, din interfața de sunet a calculatorului sau din softul pe care îl folosești la înregistrat. Ideal ar fi să te situezi undeva la aproximativ 12 decibeli sau la maxim 75% din capacitatea de intrare a microfonului;
  • Cât de mult zgomot de fundal sau ecou este în camera în care vei folosi microfonul: camerele mai „tăcute” cu mai puține suprafețe tari vor oferi un sunet mai „curat”.

Porturile de conectare

Pentru microfoanele de calculator, există două tipuri de porturi:

Analog: Microfoanele analogice se cuplează direct în mufa de intrare audio de 3,5 mm a PC-ului (cunoscută și sub numele de jack). Porturile audio analogice îți oferă foarte multă flexibilitate, deoarece poți adăuga diverse periferice suplimentare între microfon și PC. Dacă nu ai nicio unealtă de acest fel, ai încredere în placa audio a computerului pentru a gestiona sarcinile microfonului, care poate fi suficient de performantă și pentru activități profesionale, dacă investești într-o placă audio de calitate.

USB: După cum sugerează și numele, aceste microfoane se conectează prin USB și, în funcție de model, pot include propriile pre-amplificatoare și procesoare audio. Altele, desigur, sunt doar microfoane ieftine, pe USB. Renunți la o anumită flexibilitate pe care o oferă microfoanele analogice, dar pentru mulți utilizatori, un microfon USB bun vine la pachet cu toate caracteristicile necesare pentru o bună calitate a sunetului și performanță, deci nu mai sunt necesare alte instrumente adiacente. Dacă un microfon USB nu face față nevoilor tale, poți să rezolvi întotdeauna problema prin intermediul unei interfețe digitale pentru a conecta mai multe microfoane analogice, pentru o mai bună fidelitate a sunetului.

+0 -0
se încarcă...