Comuna Vorona a găzduit două manifestări culturale de excepţie

1

Săptămâna Culturii la Vorona, manifestare de tradiţie care a debutat pe 2 septembrie, a culminat cu două manifestări organizate sub semnul Centenarului Marii Uniri, dar şi a celor 50 de ani de când Vorona funcţionează în actuala organizare administrativă. La cele două manifestări au fost prezente sute de persoane.

Simpozionul “Vorona la semicentenar, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri a României” a prilejuit expuneri memorabile din partea invitaților, resepctiv prefectul Dan Șlincu, eminescologul Lucia Olaru Nenati, care de vineri este și cetățean de onoare al comunei Vorona, istoricul Gică Manole, dirijorul și muzicologul Ion Ilie, Traian Apetrei, directorul Teatrului “Mihai Eminescu”, alături de comandor în rezervă Mihai Axante și general în rezervă Dumitru Scutelnicu. Mihai Axante şi Dumitru Scutelnicu sunt autorii volumului ,,Fiii Voronei sub drapel”. Fiind Anul Centenarului  Marii Uniri și Semicentenarul comunei Vorona, au fost acordate din partea administrației locale diplome de onoare și plachete omagiale personalităților care în ultimii ani și-au adus contribuția în mod semnificativ la promovarea valorilor locale voronene și a valorilor naționale.

Frumusețea folclorului românesc şi mai ales a celui din nordul Moldovei este dusă, de 34 de ani încoace, peste timp, de păstrătorii tradiţiilor populare autentice din Vorona. În fiecare an aici are loc Festivalul „Moştenite din bătrâni”, destinat în exclusivitate copiilor si tinerilor care iubesc muzica populară și o interpretează cum știu ei mai bine, vocal sau instrumental. La ediţia din acest an a festivalului s-au înscris 25 de concurenți cu vârste cuprinse între 6 și 19 ani, din toată zona Moldovei. Coordonat de Sergiu Dascălu, directorul Centrului Cultural Vorona, festivalul a avut și în acest an un juriu de excepție, format din personalități culturale, interpreți și muzicologi de elită. Concurenții au fost acompaniați de Orchestra „Mugurelul” din Dorohoi, dirijată de profesorul Marcel Dupu. Și, încă o dată, orchestra de muzică populară „Mugurelul” a Clubului Copiilor Dorohoi și-a demonstrat virtuozitatea și pregătirea artistică, de un nivel impresionant pentru o orchestră de copii și tineri. Toți cei 25 de concurenți au primit premii şi mențiuni, alături de diplome și premii în bani.

 

+0 -0

1 COMENTARIU

se încarcă...