Sute de credincioşi, alături de ÎPS Teofan, la sfinţirea bisericii din Bătrâneşti

0
bdr

Satul Bătrâneşti din comuna Gorbăneşti a fost astăzi în mare sărbătoare prilejuită de sfinţirea Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Slujba de sfinţire a bisericii şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părintele protopop Lucian Leonte şi un sobor de preoţi. La slujbă au participat sute de credincioşi, care nu au ţinut cont de vremea nefavorabilă. Când au ajuns la biserică, aceştia s-au aşezat la rând pentru a se închina în Sfântul Altar. De la slujbă nu a lipsit Gică Iliescu, primarul comunei Gorbăneşti.

De organizarea sărbătorii s-a ocupat preotul paroh Laurenţiu Hapenciuc, ajutat de oameni inimoşi din comunitate. Unii credincioşi au venit la slujbă îmbrăcaţi în frumoase costume populare, semn că la Bătrâneşti credinţa şi tradiţiile sunt la loc de mare cinste.

În cuvântul de învăţătură, ÎPS Teofan a vorbit despre însemnătatea Sfintei Cruci, dat fiind faptul că pe 14 septembrie va fi sărbătorită Înălţarea Sfintei Cruci, iar astăzi este duminica de dinaintea Înălţării Sfintei Cruci. „Crucea este realitatea, este semnul cel mai des întâlnit. Dacă privim la biserică, în primul rând vedem sfânta cruce. Dacă ne uităm în altar, în primul rând vedem sfânta cruce… Oare e vreun loc, e vreun timp în care Biserica să nu ne aşeze sfânta cruce în faţa noastră ca să ne amintim de ea, să ne însemnăm cu ea, să luăm putere de la ea şi sărbătorile închinate ei să le cinstim cum se cuvine şi chiar să ne pregătim, cum este duminica de dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, de această aleasă şi sfântă cinstire”, a spus ÎPS Teofan. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat că sfânta cruce trebuie aşezată în centrul vieţii deoarece este semnul identităţii creştine.

„Cel care duce această cruce a vieţii cu demnitate nu este uitat de Dumnezeu. Dumnezeu face parte din viaţa lui şi în cele din urmă, bărbatul puternic, femeia puternică, care au purtat crucea vieţii cu credinţă, cu nădejde, cu demnitate, cu curaj, cu smerenie şi cu foarte multă rugăciune, omul acela primeşte de la Dumnezeu har, pace şi putere, răzbate mai uşor prin viaţă şi în cele urmă, viaţa lui, în ciuda greutăţilor, devine o viaţă de bucurie, de linişte şi de pace. Să ne ajute Dumnezeu cu al Său har şi a Sa iubire de oameni”, a concluzionat ÎPS Teofan.

În finalul slujbei, mai mulţi copii au primit Sfânta Împărtăşanie. Din partea parohiei au fost împărţite bucate tradiţionale.

bty
bdr
bdr
bdr
dav
bdr
bty
bdr
bty
bdr
bdr
bty
bdr
bty
bty
+0 -0
se încarcă...