Bărbat trimis la Iaşi în stare gravă (video)

Bărbat trimis la Iași în stare critică după ce a căzut din picioare pe Bucovina. În vârstă de aproximativ60 de ani, bărbatul a cărei identitate nu a putut fi stabilită, a fost găsit de trecători în stare de inconştienţă. Oamenii au sunat imediat la 112, la faţa locului ajungând un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), care i-a acordat primul ajutor, după care la transportat la Urgenţe.

Acesta a fost diagnosticat cu un traumatism cranian, căpătat în urma căderii pe asfalt, şi accident vascular cerebral (AVC), medicii botoşăneni solicitând aprobabrea secialiştilor de la Iaşi pentru transferul acestuia pe calea aerului. “Pacientul a ajuns în Urgenţe în stare gravă, preluat de pe domeniul public. A fost găsit căzut, în stare de inconştienţă, iar la spital a fost diagnosticat cu o comă profundă, AVC, scor Glasgow 3-4. A fost preluat de echipajul nostru şi predat colegilor de la elicopterul SMURD”, a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoşani.

La câteva minute după acesta a ajuns la Urgenţe un alt bărbat, într-o stare asemănătoare. Acesta era tot în comă profundă, cauzată de un accident vascular cerebral, în acest caz fiind însă vorba de o hemoragie masivă la nivelul creierului, cu şanse mici de supravieţuire.

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră), care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului, se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate şi ele pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcţiona adecvat.

În cazul în care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgenţă, exact ca şi în cazurile de infarct miocardic. În cazul în care tratamentul medical este început cât mai curând după apariţia simptomelor, cu atât mai puţine celule nervoase vor fi afectate permanent.

Scorul Glasgow (GSC) se calculează prin evaluarea reacției oculare (O), verbale (V) și motorii (M) a pacientului traumatizat și prin însumarea punctajului obținut la fiecare dintre aceste 3 categorii. Valoarea normală este de 15 puncte. Astfel, conform acestei evaluări, o comă poat fi cu afectare cerebrală uşoară (minim 13) sau moderată (scor 9-12). Un scor sub 8 este definitoriu pentru coma severă, iar o valoare de 3 (GCS = O1V1M1 = 3 puncte) definește areactivitatea completă. Scorul GSC are valoare evaluativă și prognostică. Scorul Glasgow minim este 3.

Deja ai votat!