Personalul nedidactic din şcoli se pregăteşte de un nou protest

0

Personalul nedidactic din şcolile botoşănene a început noul an şcolar cu nemulţumiri în privinţa salariilor. Nemulţumirile pleacă de la excluderea de la majorarea salarială din martie 2018, acordată doar personalului didactic şi didactic auxiliar. În unele şcoli oamenii sunt decişi să întrerupă activitatea.

„Chiar înainte de debutul anului şcolar am discutat cu colegi care m-au întrebat ce s-a rezolvat în cazul lor. Le-am prezentat răspunsurile primite de la ministerele Muncii şi Educaţiei, în care se regăsesc unele prevederi din legea salarizării. În fapt, nu avem o rezolvare la această problemă. În perioadă următoare vom demara pregătirile pentru un nou protest care să fie organizat la începutul lunii octombrie”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

Proiectul iniţiat de fostul ministru Liviu Pop de modificare a legii salarizării se află la Senat, după care va fi transmis Camerei Deputaţilor. „Cred că lucrurile nu se vor rezolva până la sfârşitul anului. E o problemă de lege a salarizării, dar nu s-a rezolvat nimic. Unii colegi nu exclud posibilitatea de a recurge la forme de protest spontan, să refuze să lucreze, să facă curăţenie”, a precizat Liviu Axinte.

Liderul LSI a fost informat că în şcoli unii angajaţi din personalul nedidactic şi-au dat demisia, sau s-au pensionat şi în locul lor nu pot fi angajate alte persoane. Situaţia critică este la şoferii de microbuz. „Într-o comună nu vine nimeni să se angajeze pe jumătate de normă, cu 550 de lei lunar, în condiţiile în care face 15 curse pe zi. Şoferul s-a pensionat şi s-a vacantat doar jumătate de normă. Este un aspect concret legat de legislaţia noastră”, a explicat liderul LSI. Potrivit acestuia, o problemă similară se înregistrează în cazul pensionării personalului de îngrijire din grădiniţe. „Aceste probleme se înregistrează numai la personalul nedidactic. La personalul didactic şi didactic auxiliar, când se pensionează un coleg, poate fi organizat concurs pentru angajarea unei alte persoane. Personalul nedidactic lucrează tot în învăţământ, de aceea se impune reglementarea unitară în privinţa întregului personal din acest sistem”, a concluzionat Liviu Axinte.

LSI a organizat o pichetare a Prefecturii pe 8 iunie 2018.

Deja ai votat!
se încarcă...