Al treilea caz de West Nile la Botoşani

0

Virusul West Nile a făcut a treia victimă în judeţul Botoşani. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) unul din botoșăneni s-a infestat la Oradea, iar al doilea la limita cu județul Iași, în timp ce al treulea, care era tratat ca o suspuciune la finele lunii trecute, a fost confirmat de analizele de laborator. Toţi sunt adulţi, ultimul fiind un pacient internat pe secţia de neurologie a Spitalului Judeţean în momentul în care medicii au suepectat prezenţa virusului la el. „Toţi cei în cauză sunt în regulă, sunt externați și nu sunt probleme care să ducă la complicații”, a declarat Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP Botoşani.
Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar. „Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semne şi simptome precum febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate, vă recomandăm să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical”, a precizat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoşani.
În cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.
Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţânţari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.
Virusul West Nile este un virus din familia Flaviviridae, care se găsește atât în regiunile tropicale cât și în cele temperate. Acesta a fost desoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda.
Interesul experţilor faţă de West Nile a crescut în momentul în care acesta a fost depistat în Statele Unite, mai exact în New York, în anul 1999, când au fost confirmate 66 de cazuri soldate cu 7 morţi.
Mai târziu, în anul 2002, au fost raportate un total de 480 de cazuri, soldate cu 24 de decese. În mai puţin de 1 an, virusul s-a extins în peste 11 state de-a lungul Coastei de Est.
Până în anul 1999, virusul West Nile fusese depistat doar în Africa, Asia, Orientul Mijlociu şi extrem de rar în Europa.
Conform experţilor, virusul West Nile stă la baza unei epidemii sezoniere în America de Nord, care cunoaşte o creştere în lunile de vară şi toamnă.

Deja ai votat!