Fost poliţist vânat ca traficanţii

Un fost poliţist de frontieră, implicat în contrabanda cu ţigări, a fost dat în urmărire naţională şi internaţională, pe numele său fiind emis un mandat european de arestare. Potrivit poliţiştilor, în aprilie 2018, Corneliu Gafton, în vârstă de 42 de ani, din comuna Româneşti, a fost condamnat definitiv la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare pentru instigare la contrabandă, însă nu a mai fost găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat. Prin urmare, în baza mandatului de executare a pedepsei, poliţiştii l-au dat mai întâi în consemn, după care au emis o semnalare internaţională prin intermediul Biroului Naţional Interpol. Astfel, în momentul în care acesta va fi localizat, el riscă să fie arestat şi încarcerat.

Angajat în Poliţia de Frontieră în 2000, Corneliu Gafton a fost destituit din funcţie cinci ani mai târziu, dar a contestat măsura în instanţă şi a avut câştig de cauză. Ulterior, în 2011, el a fost arestat în urma unei operaţiuni organizată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism fiind bănuit că ar fi ajutat cu informaţii o grupare care se ocupa cu contrabanda cu ţigări, însă nu a mai fost trimis în judecată. În schimb, el a fost destituit din funcţie în mai 2012, după ce a fost prins băut la volan.

Că acesta fusese implicat în afacerile cu ţigări avea să se demonstreze mai târziu. Astfel, în cursul lunii martie 2013, acesta, împreună cu câţiva localnici, a constituit o grupare infracțională care se ocupa cu contrabanda de ţigări, el având rolul de a organiza trecerea ilegală peste râul Prut a coletelor cu ţigări. Doar că ancheta s-a prelungit, iar procesul care a urmat a durat şi el câţiva ani, sentinţa venind abia în 8 noiembrie 2017, când Corneliu Gafton a fost condamnat la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru instigare la contrabandă. Interesant este că în timpul anchetei, el a continuat colaborarea cu traficanţii de ţigări, fiind acuzat că în aprilie şi septembrie 2014 ar fi pus la cale alte transporturi ilegale de ţigări, peste râul Prut, cărăuşii fiind prinşi din nou în flagrant. Denunţat, acesta nu a recunoscut niciodată faptele, dar a fost trimis în judecată pentru a doua oară pentru instigare la contrabandă. Procesul a mers în paralel cu celălalt dosar, iar sentinţa definitivă a venit în aprilie 2018, când a fost condamnat definitiv la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, între timp, Corneliu Gafton a mai comis o ispravă. Pe 23 decembrie 2015 el a fost prins din nou băut la volan, circulând cu maşina prin Româneşti. Pe etilotest a fost indicată o îmbibaţie de 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat, dar în urma analizelor de laborator a rezultat o alcoolemie în sânge de 1,30 gram pe litru, motiv pentru care a fost trimis din nou în judecată pentru conducere sub influenţa alcoolului. Dosarul a ajuns la Judecătoria Botoşani în iunie 2016, acest al treilea proces derulându-se indepedent de celelalte două. În momentul în care a fost citat, fostul poliţist de frontieră nu s-a mai prezentat în instanţă pe motiv că ar fi plecat la muncă în Cehia. Astfel că pe 13 februarie 2017 el a fost condamnat la alte 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fiind obligat să respecte o serie de măsuri stabilite de instanţă, sentinţă menţinută în mai 2017 şi de Curtea de Apel Suceava.

Unde se află acesta în prezent este greu de spus. În schimb, Inspectoratul General al Poliţiei Române l-a inclus pe lista persoanelor date în urmărire internaţională, informaţiile cu privire la el fiind publicate şi pe site-ul politiaromana.ro.

Deja ai votat!