Controale la creditele din Botoșani

În total în luna septembrie, Protecţia Consumatorilor Botoşani a desfăşurat 182 de acţiuni de control, a avut un număr de 73 de reclamaţii înregistrate, în urma cărora a aplicat 31 de avertismente şi 30 de amenzi, în valoare de 31.400 lei. Toate amenzile se pot plăti la jumătate în termen de 15 zile, nu au fost contestaţii în ce priveşte amenzile date. Astfel au fost verificate respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la încheierea contractelor de credit, de către cetăţeni care au aplicat pentru diverse credite. Aici au fost verificaţi 23 de operatori economici, dintre care la nouă operatori economici s-au constatat abateri de la lege, fiind aplicată o amendă contravenţională şi opt avertismente. S-a verificat dacă există contract şi dacă se respectă prevederile legale. Unele firme care oferă credit nu au reprezentant în Botoşani, reclamaţia se depune unde are sediul social societatea. În grădiniţele cu program prelungit de asemenea s-a verificat respectarea drepturilor consumatorilor, la cei şase operatori economici verificaţi nu s-au găsit abateri de la lege.
La verificarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comerţul produselor alimentare la societăţile din mediul urban şi rural au fost verificaţi 50 de operatori economici, la 38 s-au găsit abateri, fiind aplicate 23 de amenzi contraveţionale în valoare de 20.000 de lei şi 15 avertismente. Au fost aplicate cinci avertismente la care s-au constatat abateri şi la operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în alimentaţia publică în mediul urban şi rural.
La comercializarea recipientelor şi ambalajelor alimentare au fost verificaţi 12 operatori economici, doar la cinci s-au constatat abateri, fiind aplicată o amendă în valoare de 5.000 lei şi patru avertismente.
În domeniul alimentaţiei publice sancţiunile au fost aplicate pentru neafişarea preţului, pentru afişarea certificatului de înregistrare la Registrul Comerţului, cât şi pentru condiţii de depozitare necorespunzătoare.

Deja ai votat!