Prima zi de referendum s-a încheiat. Rata de participare – 6%

0
Prima zi de referendum s-a încheiat. Rata de participare – 6%

Secţiile de votare şi-au închis uşile, după prima zi de referendum. Procesul electoral va continua mâine, începând cu ora 7,00. Rata de participare la vot a atins cota de 5,72 la nivel naţional, cea mai bună prezenţă a fost înregistrată în judeţul Bihor, cu 8,67%, urmat de Dâmboviţa 8,64 şi Dolj cu 7,78. În schimb, cea mai mică prezenţă la urne a fost în judeţele Harghita 2,22, Covasna 2,31 şi Satu Mare 3,45. La închiderea secţiilor de votare, judeţul Botoşani figura pe locul 15 cu o rată de participare de 6 %.

Potrivit Biroului Electoral central, după prima zi a referendumului, în judeţul Botoşani au votat 21.875 de persoane, 2.426 dintre acestea pe liste suplimentare, în 929 de situaţii deplasându-se urnele mobile. În ceea ce priveşte secţiile de votare, cei mai mulţi alegători au ajuns în cele trei secţii de votare amenajate în incinta Liceului pedagogic „Nicolae Iorga” Botoşani – 82, 83 şi 84 – fiecare dintre acestea adunând în jur de 270 de votaţi. În schimb, cea mai bună rata de participare s-a înregistrat în două secţii de votare din două cătune – Gorovei şi Unguroaia – unde s-a înregistrat 58,62% şi respectiv 56,29%. La polul opus s-a aflat Secţia de votare 423 din satul Icuşeni, unde au votat doar 5 alegători, precum şi alte cinci secţii din Dealu Crucii, Manoleasa Prut, Codreni, Horia şi Berza, unde nu s-au adunat nici măcar 10 votanţi. Cote mici de participare s-au înregistrat la Ripiceni, la Secţia 348 prezenţa la vot fiind de numai 0,61 %(14 votanţi), dar şi în Vorniceni – Secţia 416 – unde doar 9 localnici au votat, alte trei persoane figurând pe lista suplimentară. Cât priveşte listele suplimentare, cele mai multe voturi – 30 – au fost înregistrate în secţia 217 Agafton, în Secţia 133 Săveni – 26 şi în Secţia 404 din comuna Lunca – 23.

În această seară preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor trebui să încheie un proces verbal, în cel puţin două exemplare, unul care va fi afişat la intrare, iar celălalt care va fi predat la biroul de circumscripţie. Tot în această seară, la plecarea din local, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va sigila toate căile de intrare (uşi şi ferestre) cu benzi de hârtie, pe care va aplica ştampila de control şi semnătura. Pe timpul nopţii, paza secţiilor de votare va fi asigurată cu angajaţi ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

+0 -0

se încarcă...