Pacient cu infarct ajuns la Iaşi în timp record

Transfer cu elicopterul în timp record pentru o persoană cu infarct. Din momentul în care pacienta a fost diagnosticată cu infarct de medicul de pe ambulanţă şi până a fost predată le elicopterul aterizat la Salcea au trecut exact 30 de minute.

Totul s-a întâmplat sâmbătă dimineaţă, când o femeie din zona localităţii Baisa a avut nevoie de asistenţă medicală. Aceasta resimţea dureri puternice la nivelul pieptului şi a apelat serviciul 112. Iniţial spre femeie a fost trimis un echipaj cu asistent, care a realizat că starea femeii era gravă şi a solicitat ajutorul unui echipaj cu medic.

La faţa locului a fost trimis echipajul de Terapie Intensivă Mobilă (TIM), medicul de urgenţe diagnosticând imediat infarctul şi având posibilitatea de a solicita direct transferul către o clinică universitară pentru a scurta timpul în care pacienta primea tratamentul adecvat. „Ajunşi la caz, am stabilit că pacienta a suferit un infarct miocardic acut, care se încadra în protocolul STEMI şi s-a făcut imediat transmiterea de date la centrul de coordonare Iaşi şi am solicitat avizul pentru transfer la Iaşi cu elicopterul, pacientul fiind transportat direct la elicopter, fără a mai fi temporizat în spital. Practic, la 8:46 eram la intervenţie, la 9:16 minute pacienta a fost predată la elicopter”, a precizat medicul specialist în urgenţe Ramona Elena Guraliuc, coordonator al UPU-SMURD Botoşani.

Din cauza unei avertizări cod galben de ceaţă pentru judeţul Botoşani sâmbătă dimineaţă, elicopterul SMURD a aterizat pe aeroportul Salcea, unde pacientaa fost transportată de ambulanţa TIM.

STEMI reprezintă denumirea pentru protocolul de diagnostic şi tratament al sindroamelor coronariene acute cu supradenivelare de segment st.

Echipajul SMURD a fost compus din medicul specialist Ramona Elena Guraliuc, asistentul Ioan Bîrzu şi paramedicii Ionuţ Axinte şi Laur Maxim.

Deja ai votat!