luni, iulie 4, 2022
AcasăLocalTrecem la ora de iarnă

Trecem la ora de iarnă

De sâmbătă noapte România trece la ora de iarnă, ora 4.00 devenind ora 3.00. Astfel, ziua de duminică va fi cea mai lungă din an, având 25 de ore, iar diferenţa dintre ora României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore.

Medicii susţin că, deşi a da ceasul cu o oră în urmă pare o schimbare minoră, în realitatea poate duce la stricarea rutinei de somn. Specialiştii susţin că cele mai afectate sunt persoanele active, care sunt constrânse de obligaţiile sociale să se adapteze urgent la ora de iarnă. Psihiatrii estimează că, dacă odată cu această modificare se instalează şi astenia de toamnă, există riscul unui impact serios asupra sănătăţii. De aceea, este recomandat consumul de vitamine sau produse naturale care ajută la reechilibrarea organismului şi reglarea somnului. „Este extrem de important ca somnul să nu fie foarte afectat. O dereglare a ritmului de somn poate provoca probleme destul de grave unui om cu o activitate intensă, care devine tot mai obosit şi care nu mai dă randament. Neuronii au o limită de solicitare, care, dacă este depăşită, ne putem confrunta şi cu afecţiuni psihice”, a menţionat medicul primar de psihiatrie Nicolae Vlad.

România va reveni la ora de vară în ultima duminică din martie 2019, respectiv pe 31 martie.
CFR a anunţat că mersul trenurilor nu va suferi modificări. Trenurile aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale.

Ora de vară şi ora de iarnă au fost introduse în ţara noastră în 1932 şi suspendate în 1943. Din 1979 au fost reintroduse, România urmând exemplul altor ţări europene, care au adoptat această convenţie din motive economice, cel mai important fiind consumul raţional al energiei electrice. În ultimii ani, schimbarea orei a fost criticată vehement în ultimii ani, Comisia Europeană primind numeroase plângeri în acest sens. Drept urmare, instituţia le-a cerut ţărilor din UE să comunice până cel târziu la sfârşitul lui aprilie 2019 dacă vor să mai schimbe ora. Dacă acest calendar propus de Bruxelles va fi respectat, schimbarea orei de la 31 martie 2019 ar putea fi astfel ultima trecere obligatorie la ora de vară. Ţările care vor dori să revină în mod permanent la ora de iarnă vor avea ulterior posibilitatea să schimbe ora la 27 octombrie 2019, după care schimbările din motive senzoniere nu vor mai fi posibile.

Comisia se sprijină inclusiv pe rezultatul unei consultări publice online realizate vara aceasta, la care au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au pronunţat în favoarea abolirii schimbării de oră.

Ţările din UE sunt în prezent regrupate pe trei fusuri orare diferite: ora Europei de Vest (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), ora Europei Centrale (17 ţări) şi ora Europei de Est (Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia, Letonia, Lituania şi România).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
25.4 ° C
25.6 °
24 °
60 %
1.2kmh
94 %
Dum
25 °
lun
34 °
mar
36 °
mie
27 °
joi
27 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9464

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu scumpirile astea la carburanți, altfel se merge la supermarket.

EDITORIAL

Pentru a înțelege de ce nu e apă în județ, e nevoie de o foarte succintă recapitulare. Regia de apă, subordonată CJ, e căpușată...

EPIGRAMA ZILEI

Din cauza unui singur ins Cu aberantul lui război, Rusofobia s-a extins Mai abitir ca Sars Cov 2! - Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...