Pacienți jecmăniți în lipsa medicului

Corpul de Control al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani a descoperit că la Spitalul TBC mai mulți asigurați au fost puși la plata unor investigații medicale care sunt gratuite. Asta pentru că medicul radiolog era în concediu, iar personalul cerea bani pe radiografii. Reprezentanţii CAS Botoșani, susțin că unitatea sanitară a efectuat servicii medicale cu asistenții medicali, în perioada în care medicul radiolog era în concediu, iar asiguraţilor li s-au cerut bani pentru efectuarea radiografiilor. „Practic este o situație de exercitare a profesiei de medic de către cineva fără drept de liberă practică, la radiologie. S-a constatat că în timpul concediului medicului de radiologie, se încasa contravaloarea radiologiei la pacienții asigurați, ceea ce legea interzice. În momentul în care medicul radiolog nu este, mă întreb ce au plătit acei pacienți, că serviciul medical se efectuează de către un medic? Au făcut asistenții medicali. Înţeleg să facă asistenții radiografia, dar medicul tebuie să interpreteze. Aici este vorba de efectuarea serviciului medical. Conform Legii 95, practicarea unei specialități medicale fără dreptul de liberă practică a acelei specialități, se pedepsește conform Codului penal”, a precizat Carmen Nicolau, preşedinte director general al CAS Botoşani.
În urma controlului, CAS Botoșani a sancționat spitalul TBC cu avertisment și a sesizat Colegiul Medicilor. Carmen Nicolau susține că spitalul nu trebuia să facă nicio radiologie pe perioada cât medicul s-a aflat în concediu sau trebuia să facă contract cu un alt medic în perioada respectivă. Aceasta spune că în acest caz nu este vorba de un prejudiciu adus Casei de Sănătate, ci este vorba de un prejudiciu adus direct pacienţilor, care au plătit un serviciu care nu trebuia plătit. Practic, o persoană mergea cu biletul de trimitere de la medicul de familie la medicul radiolog la TBC, iar acolo personalul îi recomanda o radiografie cu plată, pe motiv că medicul radiolog este în concediu, iar acest serviciu nu putea fi decontat de căte spital. „Nu înțeleg de ce să plătească și nu mi se pare normal ca pacientul să aibă acces într-un serviciu de radiologie, unde este vorba de radiații, fără o recomandare medicală scrisă. Nu am siguranța nici măcar că acele radiografii s-au făcut, pentru că nu există nicio evidență. În registrul de casă sunt trecute persoane cu nume și prenume, fără alt document de identificare. Mă întreb cine le-a făcut interpretarea acelor filme”, a mai spus directorul CAS Botoşani.
Descoperirea a fost făcută după mai multe sesizări venite din partea unor pacienţi, reprezentanţii CAS considerând că nici pe activitatea de spital radiologia nu poate funcționa pentru pacienții internați, fără medic radiolog.

Deja ai votat!