Seceta ameninţă agricultura. Pământ transformat în beton

Cea mai mare parte a culturilor agricole înfiinţate în judeţ în această toamnă suferă din cauza lipsei precipitaţiilor. Este părerea directorului Cristian Delibaş, de la Direcţia pentru Agricultură Botoşani, care s-a ferit însă să spună dacă judeţul se confruntă din nou cu o secetă pedologică. Potrivit acestuia, cele mai afectate culturi ar fi cele de grâu şi rapiţă, însă suprafeţele cultivate nu sunt mari. „Din analiza făcută la stadiul de vegetaţie la culturile de rapiţă chiar am rămas surprinşi că unele se dezvoltă. Nu există apă în sol, dar culturile arată într-un stadiu bun. Lipsa precipitaţiilor şi-a spus cuvântul. Nu am avut precipitaţii consistente de aproape două luni. Acele averse locale pe areale restrânse au fost nesemnificative pentru culturile înfiinţate”, a spus Cristian Delibaş. Este vorba de aproape 7.000 de hectare de rapiţă şi circa 25.000 de hectare de grâu, orz şi ovăz.

Pământ transformat în beton

De partea celaltă agriculturorii se plâng că, din cauza lipsei precipitaţiilor, pământul s-a uscat, iar terenurile agricole nu pot fi arate. „Nu intră plugul în pământ. Parcă ar fi beton”, spun botoşănenii. De aceea, mare parte din arăturile programate în judeţ, pentru pregătirea culturilor ce urmează a fi înfiinţate în primăvară încă nu au fost efectuate, iar întârzierea lucrărilor ar putea afecta inclusiv culturile de anul viitor. „Altfel se dezvoltă o cultură înfiinţată pe o arătură de toamnă. Inclusiv însămânţarea decurge mai uşor”, explică oamenii.

Recolte în media multianuală

Anul acesta, în judeţ au fost înfiinţate circa 35.000 de hectare de grâu, orz şi ovăz, aproape 10.000 de hectare de rapiţă pentru ulei şi 4.500 de hectare de mazăre, iar producţiile medii estimative s-au încris în mediile multianuale obişnuite. Doar la cultura de orzoaică de primăvară s-a obţinut o producţie mai bună de 3.800 de kilograme la hectar faţă de 2.200 cât s-a recoltat anul trecut. În schimb, suprafaţa cultivată a fost destul de mică, de numai 1.592 hectare.

Porumbul încă se recoltează

Cât priveşte culturile care se recoltează toamna, producţiile medii la hectar nu au fost calculate, campaniile de recoltare fiind încă în desfăşurare în judeţ. Aici însă au fost înfiinţate cele mai multe culturi – 105.500 hectare cu porumb, 39.227 hectare cu floarea soarelui, 19.800 hectare cu soia şi 6.150 de hectare cu cartofi de toamnă. Ce surprinde cel mai mult este însă suprafaţa extrem de mică cultivată cu sfeclă de zahăr. Dacă înainte judeţul asigura mare parte din această cultură, anul acesta doar puţin peste 2.000 de hectare au fost însămânţate cu această plantă.

Deja ai votat!