Elevii deştepţi de la Elie Radu învaţă „altfel” din greşelile altora

Se spune că oamenii deştepţi învaţă în viaţă din greşelile altora, nu din cele proprii. Cine nu crede asta şi încearcă metoda „hard way” de învăţare, poate plăti scump lecţiile oferite de destin. Liceenii de la „Elie Radu”, aflaţi în săptămâna de „şcoală altfel” au ales, cu acordul părinţilor şi al profesorilor lor, să afle din greşelile altora cum e să plăteşti mai scump decât ai vrea. Pentru asta au făcut o vizită, unde în altă parte dacă nu? la Penitenciarul Botoşani.
O experinţă unică în viaţă i-a dus pe tineri în spaţiile în care plătesc cu ani din viaţa lor cei care au făcut alegeri greşite. Timp de o oră, ghidaţi de inspectorii Anna – Maria Rotariu şi Cezar Roşca, musafirii au vizitat unul dintre spaţiile de detenţie, stând de vorbă pe îndelete atât cu reprezentanţii personalului din instituţie cât şi cu deţinuţii selectaţi în mod special pentru aceste momente.
Astfel, liceenii au aflat detalii despre viaţa deloc plăcută a celor peste 700 de persoane închise la penitenciarul Botoşani, despre puţinele momente în care mai pot comunica, totuşi, cu membrii familiilor sau prietenii. Despre activităţile pe care le pot desfăşura aici, cursurile de alfabetizare sau de formare profesională pe care, din păcate, puţine persoane le urmează, deşi mult mai multe ar avea nevoie. Aceasta pentru că majoritatea deţinuţilor au doar câţiva ani de şcoală, iar traiectoria pe care a luat-o viaţa lor a fost cauzată şi de această mare nerealizare.
Musafirii au stat de vorbă cu Robert G., un tânăr de 28 de ani ce a primit o condamnare de peste 9 ani pentru trafic cu ţigări, iar acum, la 2 ani distanţă de eliberare, este bibliotecarul penitenciarului. Are chiar şi un blog pe care îl scrie cu ajutorul fratelui său, medic în Iaşi, iar sfaturile sale către liceenii de la Elie Radu au fost: ”ţineţi-vă de şcoală, ascultaţi-vă părinţii, nu fugiţi după bani nemunciţi pentru că sloganul „mie nu mi se poate întâmpla” este o mare păcăleală”. Hotărât să dea la facultatea de psihologie după ce va ieşi din închisoare, Robert regretă cu amărăciune alegerile greşite, acum citeşte mult şi consideră că deşi „are un trecut întunecos, acesta este urmat de un prezent și un viitor luminos și plin de speranță.”
Curioşi să afle detalii şi despre munca lucrătorilor din penitenciar, elevii au explicat în final că şi-ar dori să se întoarcă aici dar doar în ipostaza celor ce păzesc, educă sau ajută persoanele aflate în detenţie.
„Poate părea o lecţie ceva mai dură, pentru un tânăr, o astfel de vizită, dar, cu acordul părinţilor, traseul ales de conducerea Penitenciarului şi oamenii cu care elevii stau de vorbă, pot transmite sensuri şi adevăruri pe care nu le poţi înţelege la fel de bine în alte moduri. Faptul că trebuie să gândeşti foarte bine înainte de a lua anumite decizii în viaţă este valabil pentru oricare dintre noi.”, este de părere Alina Badea, directorul Liceului Tehnologic Elie Radu.

Deja ai votat!