spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAcţiuni dedicate Zilei Naţionale Fără Tutun

Acţiuni dedicate Zilei Naţionale Fără Tutun

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani va organiza astăzi mai multe acţiuni cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun, marcată în fiecare an în a treia joi din luna noiembrie. Iniţiativa are menirea să atragă atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul Centrelor teritoriale de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă. În acest an, mesajul este cel promovat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prin care sunt subliniate riscurile de sănătate asociate consumului de tutun, având ca temă “Tutunul, o amenințare globală în calea dezvoltării”, campania din acest an axându-se pe amenințările industriei tutunului în calea dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriilor cetățeni.

Tinerii, o categorie vulnerabilă

Ţinta o vor reprezenta tinerii, mai ales că, potrivit “Studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal şi professional”, la nivelul judeţului Botoşani aproximativ jumătate (47%) dintre elevi au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, o treime (34%) cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar unul din patru (25%) au declarat că au fumat cel puţin o dată și în ultimele 30 de zile. Comparativ pe ani de studiu, cele mai mari valori se înregistrează în cazul elevilor din clasa a XII-a, urmați de cei din clasa a X-a.În vederea îndeplinirii obiectivelor subsumate marcării Zilei Naţionale fără Tutun, CPECA Botoşani desfăşoară în săptămâna 12-16 noiembrie 2018 activităţi de prevenire a consumului de tutun în cadrul unităţilor şcolare din judeţul Botoşani. Astfel vor fi realizate activităţi de informare, educare conştientizare în Liceul Regina Maria Dorohoi, Liceul D. Negreanu Botoşani, Şcoala nr. 12 Botoşani, Şcoala O. Băncilă Corni, Şcoala nr. 1 Roşiori, Şcoala Gorbăneşti. De asemenea, la Palatul Copiilor Botoşani va avea loc o dezbatere pe tema efectelor consumului de tutun la care vor participa elevi, cadre didactice şi specialişti în domeniul sănătăţii. Totodată, prin intermediul reţelei de voluntari vor fi distribuite materiale informative pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoşani.

Fumatul,viciu ucigător

Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
• La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
• Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
• Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
• Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.
• Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...