spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTRăzboi total cu pesta porcină

Război total cu pesta porcină

Veterinarii vor să bată judeţul din poartă-n poartă pentru a-i informa pe toţi crescătorii de porci despre pericolul pestei porcine.

 

Apropierea sărbătorilor de iarnă îi pune în alertă pe medicii veterinari din judeţ, în contextul înmulţirii focarelor de pestă porcină africană din unele judeţe. Încercând să ţină virusul cât mai departe de Botoşani, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au decis să pună în practică un amplu program de prevenire care îi va viza de această dată pe toţi crescătorii de porci din judeţ. Astfel, în perioada imediat următoare vor fi efectuate inspecţii în exploataţiile non-profesionale, urmărindu-se cu această ocazie identificarea animalelor şi actualizarea bazei de date.

În total, ar fi vorba de peste 70.000 de exploataţii individuale (n.r.-gospodării în care se cresc porci), care vor fi inspectate, proprietarii animalelor urmând să primească şi recomandările aferente de biosecuritate, pe bază de semnătură. Altfel spus, oamenii vor fi instruiţi din poartă în poartă cum să recunoască semnele bolii, ce măsuri să ia şi cum să anunţe autorităţile, la final ei urmând să semneze pentru luare la cunoştinţă. „Nu vrem să mai avem de a face cu acele situaţii în care oamenii să spună nu cunoaştem, nu ştim”, a motivat directorul DSVSA Botoşani, Minodora Vasiliu.

 

Peste 100 de leşuri găsite în judeţ

 

Măsura a fost dispusă de DSVSA în ideea de a-i face pe oameni să fie mai responsabili, în contextul în care în judeţ au fost găsite, de la începutul anului, leşurile a 112 porci domestici şi 15 porci sălbatici aruncate la marginea localităţilor. Astfel, în cazul în care va fi descoperit un focar în judeţ şi se va constata că s-a ascuns existenţa exemplarelor bolnave, persoana în cauză ar putea fi trasă la răspundere. Asta în condiţiile în care în Codul penal există un articol care sancţionează zădărnicirea combaterii bolilor, fapta fiind asimilată unei infracţiuni.

„Fac apel populaţiei, având în vederea perioada premergătoare sărbătorilor de Crăciun, să nu achiziţioneze carne de porc şi preparate din carne de porc din judeţele afectate de focare de pestă porcină africană, să nu fie încântaţi de preţul foarte mic şi să se gândească la comunitate, care se numeşte judeţul Botoşani. Majoritatea judeţelor au fost afectate în ultimul timp de pestă porcină africană dintr-o inconştienţă a unor persoane care au introdus mai mult sau mai puţin fraudulos produse sau porci vii în judeţele respective”, a spus ieri Minodora Vasiliu în cadrul şedinţei de ieri a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLBC).

 

Focar la 300 de metri de graniţa judeţului

 

Aceasta a recunoscut că meritul pentru menţinerea judeţului în afara zonelor de focare de pestă porcină africană le revine inclusiv botoşănenilor, care au înţeles să se conformeze măsurilor de până acum. Însă şi reacţia autorităţilor a fost crucială, în condiţiile în care a existat un focar de pestă porcină la numai 300 de metri pe graniţa judeţului, în Ucraina. În vămi şi chiar în trafic se fac controale stricte, fiind confiscate peste 500 de kilograme de carne şi preparate din carne.

Reprezentanţii DSVSA spun că doar respectând aceste măsuri de precauţie botoşănenii vor avea parte de produsele tradiţionale în timpul sărbătorilor.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul nu afectează omul, însă acesta îl poate transmite foarte uşor mai departe.

În prezent, în România sunt 1.084 de focare în 18 judeţe.

Măsuri şi în privinţa pestei micilor rumegătoare

 

Tot în cadrul şedinţei CLBC de ieri, autorităţile locale au adoptat planul de măsuri pentru prevenirea introducerii virusului pestei rumegătoarelor mici. Astfel, după stabilirea principalelor acţiuni pentru fiecare instituţie în parte în ceea ce priveşte controlul circulaţiei animalelor, reprezentanţii DSVSA Botoşani au anunţat că vor avea mai multe întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de oi şi capre pentru a le atrage atenţia asupra riscurilor, urmând să fie organizate şi o serie de acţiuni de informare a populaţiei. Deocamdată, accentul va cădea pe verificarea exploataţiilor de caprine şi ovine din judeţ şi pe interzicerea importurilor de astfel de animale din Bulgaria, în special din zonele afectate de virusul pestei rumegătoarelor mici.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...