Cătălin Flutur – 1 Decembrie este un moment unic pentru România (video)

În cadrul şedinţei festive care a avut loc astăzi la Prefectura Botoşani, primarul Cătălin Flutur a arătat că 1 Decembrie 2018 este un moment unic pentru România, ca stat și pentru români, ca națiune.

Potrivit edilului, în primul rând, 1 Decembrie este o dată a sărbătoririi, în  condițiile în care contextul internațional a făcut posibilă înfăptuirea unui miracol, unirea tuturor provinciilor românești: Basarabia, Bucovina, Transilvania.

Primarul a mai arătat că 1 Decembrie este un moment al comemorării, deoarece nu poate fi uitat sacrificiul suprem al celor peste cinci sute de mii de soldați români, la fel cum nu putem uita numeroasele pierderi din rândul populației civile, fie din cauza epidemiilor de tifos, fie din alte cauze specifice unui conflict de amploarea primului război mondial.

Totodată, Cătălin Flutur a apreciat că 1 Decembrie poate deveni un moment al reflecției durabile și al dezbaterilor dezinhibate. „În aceste condiții, trebuie să analizăm cu sinceritate stadiul în care ne aflăm și mai ales ce ne propunem. Așa cum declara Regele Mihai, avem o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Dar ce fel de țară ne dorim să le lăsăm acestora? În pofida unor evoluții pozitive, România mai are mult de recuperat în materie de civilizație europeană, de la edificarea unui solid sistem de educație până la realizarea unei infrastructuri moderne. Din nefericire – am spus-o și o mai spun – în loc să fim mai uniți acum în anul marii sărbători, suntem mai dezbinați ca niciodată în ultima sută de ani!

Din aceste motive, un moment de sărbătoare de însemnătatea acesteia este menit a fortifica solidaritatea națională și a potența calitățile intrinseci ale românilor. Cred că cel mai frumos omagiu pe care îl putem aduce celor care au realizat România Mare este să ne propunem să îi depășim. Poate nu vom reuși, dar chiar și simpla tentativă ar putea deveni un proiect de țară atât de frumos! La Mulți Ani, Români! La Mulți Ani, România!”, a mai spus edilul, la ceas aniversar.

 

Deja ai votat!