Suicid pe post de şantaj

Încearcă cu orice preţ să obţină atenţia rudelor şi apropiaţilor sau să îşi rezolve divesre conflicte cu aceştia şi să încline balanţa în favoarea lor. Medicii se confruntă cu tot mai multe tentative de suicid anunţate. Mulţi sunt descoperiţi chiar cu ştreangul de gât sau cu pastilele în gură, însă toţi au în comun faptul că aşteaptă să fie prinşi de familie. A fost şi cazul unui bărbat de 48 de ani, din localitatea Costeşti. Acesta a ajuns duminică noapte la Urgenţe după ce a fost salvat de soţie din ştreang. Dacă salvarea sa a fost sau nu reală, însă, va şti doar el. Asta pentru că bărbatul a folosit un ştreang improvizat dintr-o bucată de aţă, care probabil ar fi cedat sub greutatea corpului său, în cazul în care şi-ar fi dus planul la bun sfârşit. Totul s-a întâmplat după o ceartă cu soţia. Bărbatul a ieşit din casă şi nu a mai revenit, iar femeia a început să îşi facă griji. A plecat să îl caute prin curte şi în restul gospodăriei, iar în momentul în care a intrat în magazia de lemne, bărbatul tocmai îşi dădea drumul în ştreangul improvizat. Speriată, femeia a sărit imediat şi l-a tăiat, după care a sunat la serviciul 112. la faţa locului a fost trimis un echipaj cu medic al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) care l-a preluat pe bărbat şi transportat la spital. „Pacientul era stabil, respira, era conştient şi a fost trasportat la Urgenţe pentru evaluare”, a percizat medicul Eduard Gurău, din cadrul SJA Botoşani.
Medicii urgentişti sunt uimiţi de numărul tot mai mare de botoşăneni, în special femei, care vor să îşi pună capăt vieţii, însă numai declarativ, fie cu medicamente care nu le provoacă nici măcar ameţeli, fie prin metode mai violente, dar în aşa fel încât să nu îşi pună viaţa în pericol. Specialiştii spun că majoritatea tinerilor se „sinucid” pentru o notă proastă, pentru o dispută amoroasă sau pentru o ceartă în familie, în timp ce adulţii încearcă să obţină atenţia rudelor sau apropiaţilor, transformând un act îngrozitor într-o monedă de şantaj.
Majoritatea pacienţilor care ajung la spital cu astfel de tentative folosesc pastile care nu îi pot omorî. Aceştia recurg la anticoncepţionale, vitamine sau pilule pentru raceală. „Devin actori desăvârşiţi. Au început să ştie câte şi mai ales ce fel de pastile să ia. Să ajungă la spital, dar să nu păţească nimic. Dramatizarea face totul, şi când le spui că le faci spălături gastrice deja încep să dea semne că îşi revin”, a spus un asistent din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean.
Dacă statisticile la nivel naţional au arătat că suicidul este mai frecvent primăvara şi toamna, pentru că psihozele şi depresiile sunt mai frecvente în aceste perioade, la Botoşani numărul „sinucigaşilor” este influenţat de plecările părinţilor în străinătate, calendarul de examene, perioada când se face tulburelul sau certurile din familii.

Deja ai votat!