spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTScandal politic pe statuile Brătienilor

Scandal politic pe statuile Brătienilor

Ultima şedinţă a deliberativului local a marcat noi dispute politice generate de intenţia liberalilor de a dona municipalităţii bustul lui Ion C. Brătianu, dar a scos la iveală şi o gafă. Aleşii PSD spun că liberalii s-au încurcat în personalităţile Brătienilor, dar liderii PNL acuză o diversiune ieftină a social-democraţilor. În momentul discuţiilor despre bustul pe care liberalii vor să-l doneze municipalităţii, viceprimarul Cosmin Andrei le-a spus acestora că l-au încurcat pe Ion C. Brătianu cu fiul acestuia. „Aţi comandat o statuie şi aţi primit alta. Bustul pe care l-aţi comandat este al lui Ion C. Brătianu, iar dumneavoastră vorbiţi de fiul acestuia, Ionel I. C. Brătianu. Acest lucru este scris negru pe alb în documentaţia de la proiect. Sunteţi istorici, sunteţi liberali, faceţi o confuzie”, a declarat Cosmin Andrei.

În documentaţia înaintată de Maricel Maxim, cel care a finanţat realizarea statuii, este trecut numele lui Ion C. Brătianu, şi poză cu bustul acestuia, dar perioada de viaţă este a fiului acestuia, respectiv 1864-1927.

Pus în faţa faptului împlinit, primarul Cătălin Flutur a încercat să salveze situaţia. „De unde ştiţi că nu mai este un bust? Ideea era să acceptaţi donaţia unui bust. Dintr-o dată, ne-am găsit? Că nu mai contează locaţia, contează că nu seamănă poza cu mireasa acolo. Sunteţi de acord să primim, noi municipalitatea, bustul ca donaţie?”, a spus primarul.

Liberalii le-au reproşat social democraţilor că nu vor să accepte o donaţie vizând o personalitate care a avut un rol hotărâtor în înfăptuirea Marii Uniri. Cosmin Andrei a replicat însă că, în condiţiile în care proiectul ar fi votat, municipalitatea ar fi avut bustul lui I.C. Brătianu, fondatorul PNL, care nu are legătură cu Unirea.

Daniel Botezatu i-a replicat lui Cosmin Andrei că poate să-i dea lecţii de administraţie, dar nu şi de istorie. Potrivit consilierului liberal, Ion C. Brătianu este ctitorul României Moderne, unul dintre cei care a realizat Unirea din 1859.

În cele din urmă proiectul a fost respins.

Ion C. Brătianu (1821-1891) a fost deputat, senator, premier şi ministru în mai multe rânduri. Acesta a fost ales membru de onoare al Academiei Române şi este considerat fondatorul Partidului Naţional Liberal.

Ionel I. C. Brătianu (1864-1927) a jucat un rol de primă importanţă în Marea Unire din 1918 şi în viaţa politică din România modernă. Acesta a deţinut funcţia de preşedinte al PNL, a fost de cinci ori preşedinte al Consiliului de Miniştri, de trei ori ministru de Interne, de două ori ministrul al Apărării Naţionale şi de două ori ministru al Afacerilor Externe. A fost preşedinte al Consiliului de Miniştri în momentul intrării României în Primul Război Mondial. În 1922, după ce avuseseră loc realizarea şi recunoaşterea Marii Uniri, a preluat guvernarea, asumându-şi reforma agricolă şi votarea noii Constituţii din 1923.

Liberalii botoşăneni spun că de la bun început au dorit amplasarea bustului lui Ion C. Brătianu, pentru această personalitate au comandat şi primit statuie, iar singura eroare apărută este că în documentaţie a apărut la un moment dat data de naştere a fiului acestuia, Ionel I. C. Brătianu, iar faptul că PSD a respins de cinci ori proiectul nu are nicio justificare, mai ales că eroarea cu data de naştere a fost descoperită la ultima şedinţă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...