Regal de colinde la Festivalul “Trec magii prin vatra Moldovei” (video)

bty

Asociaţia IHTIS a organizat astăzi cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Interjudeţean de Colinde şi Datini Româneşti „Trec magii prin vatra Moldovei”. Manifestarea, caracterizată de organizatori drept un eveniment al solidarităţii, a debutat cu lansarea cărţii „Portul străbunilor”, o culegere de informaţii reprezentând costumul popular autentic din diferite zone şi sub-zone etno-folclorice realizate de Mihaela Mihăescu, preşedintele Asociaţiei IHTIS. Cartea a fost prezentată de etnograful Steliana Băltuţă şi va ajunge la elevii participanţi la activităţile iniţiate de această asociaţie, cu îndemnul de a prelua, păstra şi transmite următoarelor generaţii adevărata poveste a portului popular.

Lansarea a fost urmată de o prezentare pe tema incluziunii „Tinerii bine informaţi, stăpâni pe situaţie”, realizată de Daniela Şfichi, de la Asociaţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Festivalul concurs a reprezentat un adevărat regal al portului popular, colindelor şi datinilor strămoşeşti. Juriul festivalului, format din Emil Răducanu (preşedinte, Radio România, Iaşi), Margareta Mihalache, referent la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Maria Aramă, reprezentantul Asociaţiei Învăţătorilor Botoşani, nu a avut o misiune uşoară. Artiştii care au evoluat pe scenă au fost prezentaţi de Florin Racoci, realizator tv şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Doină, suflet românesc”.

Pe scena festivalului au urcat artişti de toate vârstele care au prezentat frumoase colinde româneşti. Pe lângă repertoriu, a cântărit mult frumuseţea şi originalitatea costumelor populare.

Festivalul s-a încheiat cu spectacolul „Voluntar în Centenar” şi festivitatea de premiere.

bdr
dav
bdr
bdr
bty
bty
bdr
bdr
bty
bmd
dav

bty
dav
bdr
bty
bty
bty
bdr
bty
bty
bmd

 

Deja ai votat!