Primarii din zona Moldovei au înfiinţat Asociaţia Moldova se Dezvoltă

0

Astăzi, la Suceava, s-au întâlnit primarii unor municipii din zona Moldovei care au înfiinţat Asociaţia Moldova se Dezvoltă. La întâlnirea care a avut loc la Primăria Suceava au fost prezenţi, alături de edilul sucevean Ion Lungu, primarii municipiilor Iași – Mihai Chirica, Botoșani – Cătălin Flutur, Piatra Neamț – Dragoș Victor Chitic, Roman – Lucian Ovidiu Micu, Câmpulung Moldovenesc – Mihăiță Negură, Vatra Dornei – Ilie Boncheş.

Edilii au decis să înfiinţeze Asociaţia Moldova se Dezvoltă, care are ca principal obiectiv înlăturarea decalajelor majore de dezvoltare între estul și vestul țării. Fondatorii au arătat că inițiativa lor a apărut ca urmare a lipsei din partea Guvernului a unei strategii coerente de dezvoltarea și alocare a resurselor.

Noua structură asociativă va promova două proiecte importante, respectiv Autostrada Est – Vest, cu fonduri asigurate de Comisia Europeană și Autostrada Nord- Sud care să lege Moldova de capitala țării. „Având aceste autostrăzi, vom putea vorbi cu adevărat de dezvoltarea economică și socială a Moldovei. Salut această inițiativă, am încredere, și pentru că aici se regăsesc oameni cu care m-am întâlnit în mai multe rânduri pentru a susține aceste proiecte majore”, a declarat Gheorghe Sorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

Municipalităţile din Botoşani şi Suceava au pus bazele unei asocieri în 2013, la această dată fiind înfiinţat  clusterul inovativ pe zona de agricultură, existând planuri şi pentru dezvoltarea învăţământului dual. Cătălin Flutur susţine că primarii din Est trebuie să-i convingă pe guvernanți cât și pe responsabilii europeni că Moldova este rămasă mult în urmă.

Iniţiativa nu urmăreşte împărţirea ţării, ci atragerea unor finanţări europene consistente. Cătălin Flutur a apreciat că aceste finanţări puteau fi atrase, în condiţiile în care exista voinţă politică pentru finalizarea proiectului vizând regionalizarea. Astfel, dacă dacă proiectul vizând regionalizarea era finalizat, România ar fi primit peste 40 de miliarde de euro, nu 32 de miliarde de euro. „Ne-am hotărât noi, cei care ştim ce se întâmplă, cum se aduc banii şi cum trebuie să-i cheltuim, să ne aliem şi să aducem bani pe cont propriu pentru bunăstarea regiunii noastre şi spre binele cetăţenilor de aici”, a concluzionat primarul.

+0 -0
se încarcă...