Gunoi mai scump din 2019 (video)

După nu mai puţin de şase încercări, consilierii judeţeni au reuşit să se pună de acord ţi să voteze modificarea tarifelor la procesarea gunoiului la groapa de la Stăuceni.

Chiar la timp, pentru ca firma care prestează servciciile să nu dea Consiliul Judeţean (CJ) în judecată. „Din august se tot discută problema cu depozitul de la Stăuceni. În sfârşit, după depunerea amendamentelor de către ambele grupuri politice, acest proiect a trecut şi e bine, pentru că altfel am fi intrat într-un litigiu cu prestatorul de servicii de la Stăuceni”, a precizat preşedintele CJ Costică Macaleţi.

În acest context, preţul pentru depozitarea unei tone de gunoi la Stăuceni va creşte de la 35,11 lei tona la 58,82 de lei tona, preţul pentru transportul deşeurilor reciclabile va creşte de la 16,44 de lei tona la 51,8 lei tona, iar tariful de operare pentru serviciile de transfer, transport şi depozitare deşeuri menajere va creşte de la 51,55 lei tona la 110,62 lei tona.

Şeful CJ spune că populaţia nu ar trebui să aibă de suferit de pe urma acestor majorări, care totuşi vor exista şi se vor şi resimţi. „Majorarea este în linie cu inflaţia, care oricum ar trebui să se producă, iar în cazul deşeurilor selectate, acolo vom avea ceva de plătit în plus, pentru că într-un fel ne-am angajat prin proiectul european să ducem deşeurile la Stăuceni şi în altfel o facem. Ca să fim înţeleşi. Nu se depăşeşte suma pentru care acest proiect a fost promovat şi este mult sub sumele care au fost negociate acum 8-9 ani. Efectele majorării nu vor fi resimţite de către populaţie, decât pe partea de inflaţie”, a dat asigurări preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, care a spus că vor fi respectate toate reglementările în vigoare.

În toamna acestui an, conducerea Primăriei Botoşani spunea că şi cei care administrează depozitul de deşeuri ar trebui să-şi respecte obligaţiile şi nu doar să ceară măriri de preţuri, care sunt suportate până la urmă de populaţie, indiferent de ce spun reprezentanţii CJ. „Avem două tipuri de probleme, dacă e vorba de majorarea tarifelor pentru depozitare, dar cred că discuţia este legată de colectare şi transport. Astea sunt soluţii cerute prin master plan, prin angajamentele pe care le-am luat cu toţii vizavi de proiectul respectiv. De ce cere Diasilul, nu ştiu să vă spun, pentru că nu administrăm noi povestea asta. Cineva până la urma urmei a semnat acel contract, nu noi. Tot după un an, ei trebuiau să ia măsuri pentru a pune în funcţiune banda de colectare selectivă, de disipare a acelor deşeuri, nu mai ştiu dacă au pus-o la punct sau nu”, a spus primarul municipiului, Cătălin Flutur.

Toate aceste scumpiri vin în contextul în care, la sfârşit de săptămână, oraşul este îngropat în gunoaie, ghenele fiind pline în fiecare duminică, iar botoşănenii acuză mirosul insuportabil. În prezent, botoşănenii plătesc 13 lei/lunar pentru taxa de salubrizare, ceea ce înseamnă că o familie cu trei membri plăteşte aproape 500 de lei anual pentru gunoi. În judeţele vecine, taxele pentru salubrizare sunt mult mai mici. Astfel, sucevenii achită o taxă lunară de 9 lei de persoană pentru gunoi, în timp ce la Iaşi cetăţenii de la bloc achită lunar 8,5 lei de persoană, iar cei de la case 14 lei pentru o persoană.

Deja ai votat!