Sfatul psihologului – greşeli şi ponturi pentru părinţi, în vacanța de iarnă

0

„În zilele noastre, vacanța este asociată cu lipsa de control asupra timpului liber al copiilor, motiv pentru care poate apărea neliniștea sau frica provocată de întrebarea Ce fac în vacanță cu copilul?”, explică Liliana Luca, psiholog principal în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, care îi invită pe părinţi ca, înainte de a fi îngrijorați şi de a eticheta comportamentele copiilor, să încerce să se privească pe ei înșiși cu atenție, să conștientizeze ce model de adult oferă copiilor.
Regresia firească a adulților în perioada sărbătorilor de Crăciun, asociată cu perioada ludică, a jocului, se poate transforma într-o adevărată sărbătoare familială. „Evitaţi o planificare exagerată a acestui timp: două ore în parc, o după-amiază la film, o cină la restaurant… Pot apărea momente memorabile atunci când vă așteptați mai puțin.” mai spune psihologul.
Stabilirea unui moment al cinei în familie este un prilej extrem de bun pentru a crește implicarea copiilor în activitatea de gătit, dar și unul pentru a-i înțelege mai bine. În timp ce se pregăteşte mâncarea preferată, copiii povestesc mai uşor despre ceea ce au făcut în timpul școlii, sau în ziua de vacanță în care au rămas singuri acasă.
Copiii de astăzi sunt din ce în ce mai interesați de gadgeturi, de jocuri pe calculator, de tot ceea ce înseamnă lumea virtuală. „Este bine să vă implicați în această activitate a lor și chiar să participați la un joc video. Cu siguranță, deși veți desluși tainele jocului foarte repede, veți pierde, însă copiii vor avea posibilitatea să vadă că părinții lor sunt interesați de pasiunile lor, sunt umani și vulnerabili. În al doilea rând, veți asigura buna-dispoziție prin lipsa dumneavoastră aparentă de dexteritate. Nu uitați, însă, să stabiliți niște limite, astfel încât realitatea virtuală să nu ia locul realității de zi cu zi”, explică Liliana Luca.
Profitați la maximum de momentele de dinainte de culcare. „Înainte de ora de culcare, încercați să vă jucați cu ei sau chiar să-i luați la o plimbare în aer liber. În felul acesta copiii se vor duce la culcare cu un alt tonus și se vor trezi cu gândul la ceea ce ați făcut împreună”, consideră specialistul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Vacanța de iarnă este, așadar, un moment bun pentru optimism în adevăratul sens al cuvântului, de încredere în propriile forțe și de considerare a oricăror evenimente trăite deja ca experiențe care ne fac mai puternici, ne pregătesc pentru situațiile viitoare de adaptare la nou. (sursa foto: EA.md)

+0 -0
se încarcă...