Suspect de crimă eliberat în prag de Anul Nou

1

Surpriză de proporţii în cazul bărbatului acuzat că a ucis cu maşina un om în Centrul vechi al municipiului, în vara lui 2017. După mai bine de un an de arest preventiv, magistraţii Tribunalului Botoşani au dispus ieri eliberarea acestuia şi plasarea lui în arest la domiciliu. „Înlocuieşte măsura arestării preventive privind pe inculpatul Gologan Vasile, trimis în judecată pentru infracţiunile de tâlhărie calificată, omor, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie, şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe,cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, se arată în decizia instanţei de judecată. Potrivit aceloraşi surse, bărbatul va trebui să respecte o serie de obligaţii, însă în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurilor sau obligaţiilor ce îi revin sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, acesta va putea fi rearestat. Decizia nu este definitivă, procurorii având dreptul să o conteste la Curtea de Apel Suceava.

Vasile Gologan, în vârstă de 44 de ani, a fost trimis în judecată în noiembrie 2017 sub acuzaţiile de omor, tâlhărie calificată, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului. Inculparea lui a venit la aproape trei luni de la comiterea faptelor, anchetatorii stabilind că victima, Iulian Balan, ar fi fost izbită intenţionat cu un VW. Crima a avut loc în dimineaţa zilei de 23 august 2017, după ce Vasile Gologan şi Iulian Balan s-au întâlnit la un priveghi. Aici, cei doi au avut un conflict spontan, după care Iulian Balan a plecat spre Centrul vechi, locul de întâlnire a celor de etnie romă. În acel moment Vasile Gologan a ieşit în stradă, a oprit un VW Polo, l-a dat jos pe şofer, a urcat la volan şi s-a dus glonţ cu maşina spre Iulian Balan, pe care l-a izbit în plin, acesta din urmă decedând din cauza leziunilor suferite. Ulterior, Gologan a încercat să fugă de la locul faptei, refuzând să oprească la semnalele poliţiei, până când a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, iar una dintre roţile maşinii s-a izbit într-o bordură. În urma analizei toxicologice s-a constatat că bărbatul avea o alcoolemie în sânge de 1,10 gram pe litru. Ridicat pentru cercetări, Vasile Gologan a fost arestat preventiv, iar de atunci se află în spatele gratiilor.Dosarul se află acum pe rolul Tribunalului Botoşani, procesul fiind în desfăşurare.

Nu este pentru prima dată când Tribunalul Botoşani decide eliberarea acestuia. În luna septembrie, instanţa a decis acelaşi lucru însă, ulterior, hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel, iar magistraţii suceveni au menţinut arestul preventiv. Pe de altă parte, Codul de procedură penală prevede că arestarea preventivă este o măsură cu totul specială, fiind vorba de privarea de libertate a unei persoane, însă legea spune că arestarea preventivă poate fi menţinută o perioadă rezonabilă, funcţie şi de gravitatea faptelor. Cum dosarul se află pe rolul instanţei de mai bine de un an, iar în acest interval magistraţii nu s-au pronunţat cu privire la vinovăţia acestuia, Tribunalul a considerat că menţinerea arestului preventiv nu s-ar mai justifica.

+0 -0

1 COMENTARIU

se încarcă...