Cadre medicale expuse meningitei

0

După ce la Crăciun zeci de cadre medicale şi personal auxiliar au fost imunizate cu antibiotice după ce au intrat în contact cu un pacient cu meningită, situaţia s-a repetat şi în acest weekend. Din cauza deficienţelor din protocolul de prelucrare al acestor pacienţi, zeci de medici, asistente, infirmierer, brancardieri şi chiar alţi pacienţi, sunt expuşi bolii infecţioase, pentru că pacietul este trimis cu ambulanţa de la Infecţioase la Judeţean, unde trece prin Urgenţe, Imagistică, Reanimare, după care înapoi la Infecţioase.

Aproape la fel ca în cazul pacientei din perioada Crăciunului, o femeie din Botoşani a fost adusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) de la Infecţioase penru a fi supusă mai multor teste specifice de diagnosticare a meningitei meningococice. Femeia de 43 de ani a fost adusă cu ambulanţa şi internată prin serviciul de Urgenţe direct pe secţia de reanimare a unităţii sanitare, unde medicii au decis să i se recolteze lichid cefalorahidian pentru stabilirea cu exactitate a afecţiunii care îi dădea starea gravă în care era. Ulterior, aceasta a fost supusă şi unor examinări la computerul tomograf şi RMN. Astfel, tot personalul de pe secţiile prin care a trecut pacienta a avut nevoe de imunizare cu o pastilă de antibiotic de 500 de miligrame. Personalul medical din Urgenţe se plânge de modul în care este aplicat protocolul şi de faptul că prea mulţi angajaţi sunt expuşi unei posibile boli foarte contagioase.

Potrivit reprezentanţilor celui mai mare spital din judeţ, protocolul în aceste cazuri prevede exact aceste lucruri, care deşi pot părea a crea un disconfort pentru pacient sau cadrele medicale, este creat în folosul pacientului. Astfel, pentru că la Secţia de Boli Infecţioase nu se fac puncţii LCR (lichid cefalo rahidian) pentru confirmarea sau infirmarea infecţiei cu meningococ, un pacient cu suspiciune de meningită este dirijat la jSpitalul Judeţean unde se efectueza CT şi, la nevoie, puncţie LCR din coloana vertebrală, care este efectuată de către medicii din secţia de Terapie Intensivă. Ulterior, dacă laboratorul confirmă infecţie cu meningococ, pacientul este dirijat înapoi în secţia de boli infecţioase pentru tratament specific, aşa cum s-a ntâmplat şi în cazul femeii de 43 de ani. „Noi ne străduim să facem lucrurile corect şi în folosul pacientului. Se respectă un protocol foarte bine pus la punct, pentru confirmarea sau infirmarea infecţiei cu meningococ. Se face totul pentru diagnosticul şi tratamentul corect. Când şi dacă e necesar, la orice caz confirmat, se administreză terapie antibiotică profilactică la tot personalul. De la infirmier la medic şi de la asistent la brancadrier, pentru că şi noi suntem oameni şi suntem expuşi”, a precizat medicul Bogdan Constantin Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al SJU Botoşani.

Potrivit unor medici din cadrul UPU-SMURD, la un moment dat s-a încercat înființarea unei camere de gardă la Infecțioase în urmă cu câţiva ani, tocmai pentru astfel de situaţii, însă nu s-a primit aprobarea de la Ministerul Sănătăţii. Astfel, tocmai pentru a limita ajungerea pacienților infectioşi în Urgenţe, viitoarea modificare a clădirii UPU va cuprinde şi acces direct din afară către o cameră de izolare.

Meningita meningococică este un tip de infecție meningococică produsă de bacteria numită Neisseria meningitidis sau meningococ. Această bacterie infestează membranele de protecție care acoperă creierul și măduva spinării și conduc la inflamație.

Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale. Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie).

Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.). Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență. Vaccinul constituie cea mai bună modalitate de prevenție.

+0 -0
se încarcă...