spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTTradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

Tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou

În Moldova, tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie şi se transmit din tată în fiu. Cei mici merg cu pluguşorul şi sunt răsplătiţi cu bani, colaci, nuci şi mere.

La lăsarea întunericului, pe uliţe apar cetele de băieţi mari, care merg cu plugul mare, să ure pe la casele gospodarilor. Flăcăii aleg acele locuinţe în care ştiu că există fete de măritat. Tinerele trebuie să fie pregătite de musafiri şi să îi servească cu prăjituri, iar în semn de mulţumire le vor oferi acestora crenguţe de busuioc frumos ornate.

Apoi,“plugul mare” este invitat în case şi cinstit cu un pahar de vin, după care sunt invitaţi să guste din bucatele tradiţionale.

La dansul căiuţilor, tinerii se grupează în cete, fiind conduşi de un căpitan, şi poartă măşti împodobite cu panglici, clopoţei, ciucuri de lână şi alte ornamente strălucitoare.

Un alt obicei păstrat din moşi strămoşi este jocul ursului, având în centru un animal sacru, pe care tinerii îl pregătesc cu multă migală.

Conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou românii trebuie să facă mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele.

O altă superstiţie de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou, este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă (inclusiv gunoiul) deoarece, odată cu el, aruncăm afară din casă şi norocul.

Există şi superstiţia conform căreia oamenii nu trebuie sa aibă nicio datorie la trecerea în noul an şi asta pentru a nu avea datorii întreg anul.

Se obişnuieşte ca în Noul An primul să intre în casă un bărbat, pentru ca anul să fie plin de noroc.

De asemenea, la miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, ca să iasă anul vechi şi să intre cel nou.

Preluat mai nou de români, a câştigat teren sărutatul sub vâsc. Bătrânii spun că la trecerea dintre ani este bine ca fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar şi ceva roşu, ori o altă culoare veselă pentru a atrage toate energiile pozitive.

Mai mult, în noaptea de Anul Nou persoanele nu au voie să doarmă, iar cine nu rezista va fi somnoros tot anul. O alta datină arată că în Ajunul Anului Nou trebuie să se ţină în buzunar câteva boabe de grâu, dar şi bani.

De pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească peştele şi strugurii.

În noaptea dintre ani, dar şi pe 1 ianuarie nu se plânge. La trecerea în noul an, este important să se facă semnul Sfintei Cruci şi să se spună „Doamne, ajută!”. Totodată, Noul An este întâmpinat cu speranţe de mai bine.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...