Vicii mai scumpe

Goana guvernanţilor după bani a dus la o creştere a accizelor, care se constituie printre cele mai sigure surse bugetare. Aceste majorări, agreate anul trecut la nivel guvernamental, sunt peste nivelul prevăzut în actualul Cod Fiscal şi au generat noi scumpiri la ţigări şi alcool.

Acciza aplicată la mia de ţigarete a crescut începând cu 1 ianuarie de la 448,74 lei la 483,74 lei. Majorarea a fost necesară pentru a alinia nivelul acesteia cu cerinţele UE, dar iniţial Guvernul stabilise un prag mai mic. Impactul asupra preţului unui pachet de ţigări este de 70 de bani.

Accizele la bere au crescut de la 3,3 la 3,4 lei pe hectolitru (1 grad), iar cele pentru vinurile spumoase – de la 47,35 la 48,89 lei/hectolitru de produs. Acciza la vinurile liniştite şi la produsele intermediare s-au majorat de asemenea, de la 396,84 lei/hectolitru de produs la 409,34 lei.

Alcoolul etilic „beneficiază” de o majorare de acciză de la 3.300 lei la 3.411 lei/hectolitri de alcool pur, iar cel produs în micile distilerii, de o majorare de acciză de la 1.653 lei la 1.705 lei/hectolitru de produs.

Toate acestea se vor regăsi în preţurile la raft ale acestor produse.

Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor este actualizat cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie. În cazul în care în ultimele 12 luni este înregistrată o scădere a preţurilor de consum, nivelul accizelor rămâne acelaşi. Până în 2015, accizele erau exprimate în moneda euro şi erau calculate anual în moneda naţională, cursul de schimb valutar utilizat fiind cel stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Deja ai votat!