Afecţiunile respiratorii devin tot mai grave

0

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au raportat deja pe prima săptămână din 2019 patru cazuri de gripă, toate diagnosticate după semnele clinice ale bolii, nu şi cu laboratorul. Dintre cele patru persoane, trei au fost cu vârste peste peste 50 de ani, una între 15 şi 49 de ani. Altfel, potrivit statisticilor DSP, în prima săptămână din an au fost contabilizaţi 705 botoşăneni cu viroze respiratorii şi 411 cu pneumonii, aproape 600 dintre toţi aceştia fiind minori. Din totalul cazurilor înregistrate, 149 de persoane au avut nevoie de tratament de specialitate în spital. Cei mai mulţi spitalizaţi au fost din cauza pneumoniilor, practic unul din patru pacienţi diagnosticaţi având nevoie de tratament în spital şi supravegere din cauza virulenţei bolii.
Potrivit cifrelor DSP, anul acesta au fost vaccinate 17.000 de persoane, toate vaccinurile solicitate de la Bucureşti fiind epuizate. Spre comparaţie, însă, în urmă cu zece ani, în 2009, la nivel de judeţ au fost vaccinate gratuit împotriva gripei 70.000 de persoane din grupele de risc stabilite conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aproape jumătate dintre acestea erau persoane peste 65 de ani, iar 10% copii.
Medicii avertiyeayă că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

+0 -0
se încarcă...