Amenzi de 120.000 de lei pentru munca la negru

0

Inspectorii ITM au aplicat, în luna decembrie, amenzi în valoarea de 120.000 de lei pentru angajatorii care foloseau munca la negru.

Potrivit unui comunicat de presă, în ultima lună a anului trecut au fost efectuate controale la 82 de angajatori din judeţ, care aveau 684 salariaţi, dintre care 302 femei şi un minor. Dintre angajatorii sancţionaţi au fost sancţionaţi patru cu patru avertismente şi tot atâtea amenzi. Cele patru amenzi, în valoarea de 120.000 de lei, au fost aplicate pentru că au fost depistate nouă persoane care prestau „muncă nedeclarată”. Au mai fost aplicate sancţiuni cu avertismente pentru: încălcarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă şi nerespectarea prevederilor legale privind Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor.

De asemenea, în cursul lunii decembrie 2018 au fost efectuate controale privind sănătatea şi securitate în muncă la 34 agenţi economici, fiind constatate 62 neconformităţi pentru care s-au aplicat avertismente.

Printre cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost: lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă.

+0 -0
se încarcă...