Adolescent judecat pentru crimă prin cruzimi

0

Dosarul crimei de la Pacea, din 25 aprilie 2018, intră în linie dreaptă. După patru luni de la sesizarea instanţei de judecată, dosarul a trecut de Camera preliminară. Ieri, magistraţii au constatat legalitatea sesizării instanţei şi a legalităţii administrării probelor şi au dispus începerea propriu-zisă a procesului. Doar că decizia poate fi contestată de apărare la Curtea de Apel Suceava.

Potrivit instanţei, tânărul, Bogdan I., urmează să fie judecat pentru omor calificat, prin cruzimi, faptă pentru care Codul penal prevede pedepse cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Doar că, fiind vorba de un minor, lucrurile se schimbă. Inspirându-se din legislația altor state, și legiuitorul român a ales să renunţe complet la pedepsele aplicabile minorilor care răspund penal și să aplice doar măsuri educative în speranța obţinerii unor rezultate satisfăcătoare în activitatea educativă şi de reintegrare socială a minorilor. Astfel, în cazul infracţiunilor grave, pentru care legiuitorul a prevăzut pedeapsa închisorii de 7 ani ori detenţiunea pe viaţă, se poate dispune internarea într-un centru de detenţie pe o durată de până la 15 ani, cu regim de pază şi supraveghere, unde minorul să urmeze programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale. De altfel, Bogdan I. este deja în Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, el fiind arestat preventiv după comiterea faptei. Luna trecută, însă, apărarea a cerut înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, cerere respinsă de instanaţa de judecată,magistraţii prelungind ieri şi arestul preventiv cu încă 30 de zile.

Crima a avut loc în seara zilei de 25 aprilie când Bogdan I., în vârstă de 17 ani, s-a întâlnit cu Petronela Mihalachi, o elevă de la Colegiul Economic cu care se ştia mai de mult şi pe care a invitat-o la o şedinţă foto, ulterior cei doi ajungând în păduricea din imediata apropiere a cimitirului Pacea. Aici, dintr-un motiv încă neclar, tânărul a scos un cuţit şi a înjunghiat-o pe fată de peste 30 de ori. Ridicat de poliţişti la scurt timp de la descoperirea trupului neînsufleţit, Bogdan I. a recunoscut în primă fază fapta, după care şi-a schimbat declaraţiile, venind cu tot felul de variante. Considerat principalul suspect, el a fost trimis în judecată pentru omor calificat, după o anchetă care a durat aproape patru luni, însă până la pronunţarea unei sentinţe definitive Bogdan I. va beneficia de prezumţia de nevinovăţie.

+0 -0
se încarcă...