Compartiment medical pentru bătrâni, ignorat de medicii de familie (video)

0

Spitalul Județean are de un deceniu un Compartiment de geriatrie care este complet necunoscut medicilor de familie din judeţ.

Deşi oferă mai multe servicii specifice pacienților vârstnici, acest lucru nu este cunoscut de medicii de familie, care dau trimiteri bătrânilor pe secții foarte aglomerate, care necesită și programări, însă nu știu că în cadrul unității spitalicești există și un compartiment de geriatrie, unde persoanele peste 65 de ani pot fi evaluate la toate nivelele, respectiv aparat cardiovascular, sistem nervos, aparat locomotor, iar de aici pacientul poate fi direcționat către consult de specialitate. „În România, deși geriatria există de mult timp ca specialitate și s-a reluat după o perioadă de pauză, dar specialiști se formează de 15 ani, rețeau încă nu funcționează așa cum ar trebui din pricina unei minime informații și a populației și a medicilor de familie. Un pacient vârstnic foarte rar este direcționat direct către cabinetul de geriatrie pentru a face o evaluare generală, pentru a evalua niște porobleme specifice și dacă problemele sunt foarte grave și necesită un consult de specialitate pentru o altă problemă, să fie direcționat pacientul acolo. Minusul cel mai mare este că nu înțeleg că la un vârstnic pot să faci un screening. Eu identific ce problemă are conform vârstei și dacă este nevoie de un alt consult de specialitate, după care va fi direcționat către un alt coleg care îl va prelua sau retrimite, dacă consideră că problema poate fi rezolvată, în ambulator. Pacientul este într-un câștig, pentru că noi vom ști după acest screening în ce fază se află”, a precizat Laura Puiu, medic specialist în geriatrie.

Medicul botoșănean a mai spus că de cele mai multe ori cazurile de osteoporoza, sindromul vertiginos sau oscilația unei tensiuni arteriale sunt direcționate către cabinete suprasolicitate, unde pacientul trebuie să facă programare și să aștepte o lună sau două pentru a intra la o minimă evaluare. „O parte dintre medicii de familie știu și trimit pacienții, dar sunt foarte puțini care știu că există acest cabinet. Rețeaua fost concepută la nivel național pentru acest screening al pacienților. Am vrea ca bătrânii să nu vină când nu mai pot, așa cum populația la nivel general vine la medic”, a mai spus medicul Laura Puiu.

+0 -0
se încarcă...