O mie de beneficiari de venit minim garantat suspendaţi la plată

1

985 de beneficiari botoşăneni de ajutor social, mai cunoscut sub numele de venit minim garantat, au fost suspendaţi de la plată la sfârşitul lunii noiembrie. Judeţul Botoşani ocupă locul 2 pe ţară la acest capitol, fiind depăşit doar de judeţul Dolj, cu 1.395 de beneficiari cu plăţile suspendate. Pe locul 3 se află judeţul Bacău, unde 833 de beneficiari nu şi-au încasat venitul minim garantat pe luna noiembrie, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
De remarcat că la Botoşani, numărul beneficiarilor de ajutor minim garantat a scăzut substanţial în primele 11 luni ale anului 2018, de la 3.996 de beneficiari în luna ianuarie, la 3.487 la finalul lunii noiembrie a anului trecut. „În general, în plată au rămas doar cei care chiar au probleme şi nu au venituri. 40% dintre ei sunt bătrâni care nu pot beneficia de pensia minimă pentru că nu au stagiul minim de cotizare. De asemenea, sunt şi mulţi bolnavi. Mai sunt şi persoane apte de muncă, dar nu aşa de multe. Din rândul lor provin suspendările, pentru că am pus la punct un sistem de verificare cu cei de la AJOFM. Toate datele persoanelor apte de muncă confirmate de primăriile din judeţ le trimitem la ITM şi AJOFM să fie verificate, dacă sunt în căutarea unui loc de muncă sau dacă nu s-au angajat. Dacă nu şi-au vizat carnetul de şomaj sau dacă au refuzat un loc de muncă sunt suspendaţi imediat de la plată. Transmitem deciziile primăriilor, care îi înştiinţează. De multe ori merg la şomaj şi îşi vizează actele şi apoi revin în plată”, a declarat Sebastian Tocariu, directorul Agenția Județeană de Inspecție și Prestații Sociale (AJPIS) Botoşani.

În luna noiembrie, în contul venitului minim garantat pentru beneficiarii din judeţ, s-au plătit 944.437 de lei, adică, în medie, 270 de lei pentru fiecare beneficiar.

La nivel naţional, suma totală plătită în noiembrie 2018 de statul român pentru venitul minim garantat s-a ridicat la 50,41 milioane de lei, valoarea medie fiind de 268,34 lei de persoană
În noiembrie 2018 au beneficiat de acest ajutor social 187.880 persoane. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj – 12.107 persoane, Bacău – 9.798, Buzău – 9.750 şi Teleorman – 8.618.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj – 336,22 lei, Braşov – 317,79 lei şi Mureş – 311,51 lei.

+0 -0
se încarcă...