spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTProces uriaş judecat degeaba trei ani

Proces uriaş judecat degeaba trei ani

Justiţia şi-a dat din nou cu stângul în dreptul, după ce mai multe falsuri puse la cale de un om de afaceri au lăsat o primărie din judeţ cu o gaură uriaşă în buget. Şi asta din cauza faptului că infracţiunea a fost constatată prea târziu de procurori şi a ajuns să fie ştearsă cu buretele pe motiv că a intervenit prescrierea răspunderii penale.

Întreaga poveste a început în 2008, când Consiliul local Darabani a primit 762.158 de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru modernizarea peisajului urban şi iluminatului arhitectural, investiţie care urma să fie recepţionată la finele lui 2008, executant fiind societatea Ecoenergy Engineering SRL Botoşani, controlată de omul de afaceri Gheorghe Iavorenciuc, diriginte de şantier urmând să fie Dan Corneliu Hladiuc. Doar că investiţia nu s-a materializat la termen, iar banii alocaţi s-au întors la buget la începutul lui 2009.
A urmat o întreagă nebunie. Firma lui Iavorenciuc, care executase o parte dintre lucrări inclusiv în 2009, şi-a cerut banii ca şi cum ar fi făcut totul, după care a acţionat primăria în judecată, iar instanţa a obligat executivul local, în 2012, să-i plătească lui Iavorenciuc 755.672,10 lei (n.r. – aici fiind incluse şi o serie de penalităţi), fără să verifice nimeni dacă facturile sunt în regulă. Cum nu avea bani, Consiliul Local Darabani a contractat un împrumut de la Ministerul Finanţelor cu care a plătit tot ce scria în sentinţă.

Nereguli descoperite după patru ani

Ulterior efectuării plăţilor, în noiembrie 2013, Curtea de Conturi a făcut o inspecţie la Darabani descoperind că situaţiile de lucrări au fost „umflate” de firmă, unele produse care figurau ca fiind montate nefiind găsite în teren. „La obiectivul Iluminat primărie +Casa de cultură privind situaţia de plată pe luna mai 2009 (în valoare de 77.372,67 lei), unele articole de lucrări nu au fost executate în totalitate deşi au fost achitate constructorului, fiind indicate articolele de lucrări printre care decontate 37 bucăţi de lampă cu vapori şi montate doar 11 pe clădirea casei de cultură, ledline 600 mm, 11 bucăţi decontate şi doar 2 montate la intrarea în clădirea primăriei etc., nici lucrările privind situaţia de plată pe luna decembrie 2008 (în valoare de 34.851,55 lei) ocazionate de execuţia instalaţiilor electrice la obiectivul Primărie +Casa de cultură nu sunt executate în totalitate”, se menţiona în nota Curţii de Conturi. Abia atunci s-a efectuat o expertiză extrajudiciară care a stabilit, în aprilie 2014, că firma executase lucrări în sumă de 337.216,85 lei, dar a solicitat plata a 725.201,36 lei, rezultând un prejudiciu de 567.752,63 lei, din care 351.752 lei valoarea lucrărilor neefectuate şi 216.000 de lei penalităţi.

Parchet sesizat de Curtea de Conturi

Urmare a acestor constatări, în mai 2014 Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Darabani, iar expertiza tehnică judiciară a constatat prejudiciul de 567.752,63 lei, anchetatorii stabilit că omul de afaceri Gheorghe Iavorenciuc a „umflat” situaţii de plată pe lunile decembrie 2008 şi mai 2009. Ancheta a fost finalizată la finele lui 2015, când Iavorenciuc a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi trimis în judecată. Doar că procesul a început cu o întârziere de o jumătate de an, din cauza procedurilor, au fost audiaţi martori, au fost depuse tot felul de documente şi abia pe 21 iunie 2018, la aproape nouă ani de la comiterea falsurilor, Judecătoria Darabani a pronunţat sentinţa.
Este drept, Gheorghe Iavorenciuc a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi obligat să plătească în solidar cu societatea suma de 1.347.129,29 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat. În schimb, Dan Corneliu Hladiuc, cel care jucase rolul de diriginte de şantier şi trebuia să verifice corectitudinea lucrărilor, a scăpat de condamnare întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Însă sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Suceava.
Era noiembrie 2018 când a avut loc primul termen la Suceava, după care instanţa a amânat de trei ori pronunţarea hotărârii – pe 17 decembrie 2018, pe 28 decembrie 2018 şi respectiv 7 ianuarie 2019. Verdictul a venit la începutul acestei săptămâni, când Curtea a dispus încetarea procesului penal şi împotriva lui Iavorenciuc motivat tot de faptul că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Ba, mai mult, instanţa a respins ca inadmisibilă acţiunea Primăria Darabani, care a rămas astfel cu „gaura” din buget. Fiind vorba de o sentinţă definitivă, cei de la primărie trebuie să caute o soluţie pentru a ieşi din situaţie.
„Sincer să fiu, nu mă aşteptam la o asemenea decizie. Mă voi consulta cu consilierul juridic să vedem ce variante sunt pentru recuperarea acelor sume de bani întrucât suntem monitorizaţi de Curtea de Conturi”, a spus primarul de Darabani, Liviu Hrimiuc. De partea cealaltă, omul de afaceri Gheorghe Iavorenciuc nu a putut fi contactat pentru a-şi spune părerea, după unele informaţii el fiind plecat din ţară într-o călătorie în Siberia.
În vârstă de 61 de ani, Gheorghe Iavorenciuc a fost multă vreme membru al organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Liberal, deţinând chiar funcţia de preşedinte al organizaţie municipale PNL Botoşani. În vara lui 2012, el a devenit şi consilier în cadrul Consiliul local, fiind ales pe listele Mişcării pentru Botoşani din partea Partidului Ecologist Român Botoşani. Ulterior, însă, în martie 2015 el şi-a depus demisia.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...