Drumul strategic va fi scos la licitație

0

Drumul strategic care va aduce asfalt în mai multe comune botoşănene va fi scos la licitaţie. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Costică Macaleţi.
„La drumul strategic, cel de 106 kilometri, am terminat proiectarea în aprilie şi abia acum primim de la ANAP (nr. – Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) verde că se poate scoate la licitaţie. În vom scoate la licitaţie, sperăm luna asta sau cel târziu luna viitoare”, a declarat Costică Macaleţi.
Timp de mai bine de un an, drumul strategic din judeţ a fost blocat de proceduri birocratice, fiind necesare mai multe avize, unele dintre ele chiar de la instituţii ale statului. Proiectul are o valoare totală estimată de 334.307.160,01 lei (inclusiv TVA), adică aproape 75 de milioane de euro. Lungimea totală a drumului strategic propus este de 106,2 km, din care 100,29 km pe teritoriul judeţului Botoşani. Prin acest proiect vor fi modernizate patru tronsoane de drum judeţean situate pe teritoriul judeţului Botoşani – DJ 282 H (limită judeţ Iaşi-Rediu-Răuseni-Călăraşi), DJ 282 (Răuseni-Todireni-Albeşti-Truşeşti-Dângeni-Hăneşti), DJ 297 (DN 29D-Blândeşti-Suliţa-Lunca-Todireni) şi DJ 294 (Dângeni-Mihălăşeni) – precum şi cel situat pe teritoriul Judeţului Iaşi-DJ 282 H (Şipote-limită judeţ Botoşani). „S-au mai făcut drumuri prin ADR, dar nu au fost în mandatul meu, dar în actualul exerciţiu de financiar care ţine până în 2020 sunt cele şase drumuri, care nu au pornit niciunul”, a mai declarat Costică Macaleţi.

 

Proiecte mai avansate în județele vecine

Dacă la noi abia se scoate la licitaţie drumul strategic, judeţele vecine s-au mişcat mult mai repede. Astfel, la începutul lunii septembrie 2017, fostul şi actualul ministru delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a participat la Iaşi la semnarea contractului de finanţare pentru un vast obiectiv de investiţie rutieră în judeţele vecine, incluse în „Axa rutieră strategică 1 Iaşi-Suceava”. Asta în condiţiile în care Gheorghe Sorescu, fostul preşedinte CJ, declara în martie 2016 că proiectul botoşănean privind drumul strategic este pregătit, aşteptându-se doar deschiderea liniei de finanţare.
Fondurile nerambursabile pentru Iaşi şi Suceava vor fi în valoare de aproape 73 de milioane de euro, dintre care 58 milioane de euro provin din fonduri europene şi alte aproximativ nouă milioane de euro de la bugetul de stat. Proiectul prevede reabilitarea a aproape 170 de kilometri de drumuri judeţene de pe teritoriul celor două judeţe. Documentaţia a fost depusă în luna noiembrie 2016 în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020 la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) N-E din Piatra Neamţ.
„În exerciţiul asta de finanţare prin ADR suntem situaţi pe primul loc ca proceduri, ceilalţi au scos la licitaţie proiectare plus execuţie, deci sunt în urma noastră, dar funcţionează foarte greu partea de avize autorizaţii. Niciun drum strategic din actuala exerciţiu financiar nu a fost început”, susţine însă Costică Macaleţi.

 

Proteste nenumărate pentru drumuri

Drumurile judeţene care formează drumul strategic au fost distruse şi mai mult de vremea din ulrima perioadă. Din această cauză, anul trecut locuitorii comunelor Răuseni, Hlipiceni şi Todireni au protestat de mai multe ori în faţa CJ, sătui de starea jalnică a DJ 282, cel care străbate aceste localităţi. „Siguranţa rutieră =Viaţa”, „Străzi şi drumuri expirate, voi în jeep-uri şi palate” , „Umilinţa şi nepăsarea voastră dăunează sănătăţii”, „Voi aveţi palate, noi avem maşini stricate”, „Voi cu banii snopi – noi dăm cu maşini în gropi”, au fost câteva dintre mesajele înscrise pe pancartele protestatarilor. Oamenii spun că s-au săturat de promisiunile autorităţilor.

+0 -0
se încarcă...