Gellu Dorian – Regulamentul nu dă voie ca acest premiu să se dea în absenţa laureatului

0
dav

Prezent în această seară la o lansare de carte la Biblioteca Judeţeană, Gellu Dorian, iniţiatorul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia şi organizatorul galei din cadrul Zilelor Eminescu, a oferit explicaţii suplimentare în legătură cu laureatul acestui prestigios premiu. „Până pe 14 ianuarie, ora 22.00, eu ştiam, cum ştiau toţi membrii juriului, că laureatul este Constantin Abăluţă. Toată ziua de 14 ianuarie, ca un organizator, cum fac de fiecare dată cu toţi, l-am sunat pe Constantin Abăluţă să-mi spună pe unde este şi dacă ajunge. Nu mi-a răspuns la telefon. La ora 22.00, Ion Pop (membru al juriului – n.r.) mi-a spus că scuza lui Constantin Abăluţă este că nu poate veni la Botoşani pentru că soţia a făcut un infarct, el este indisponibil cu sănătatea, în fine, chestii de genul ăsta şi rugămintea lui este dacă premiul i se poate da în absenţă. Eu i-am arătat regulamentul domnului Ion Pop şi celorlalţi membri ai juriului. Regulamentul nu dă voie ca acest premiu să se dea în absenţa laureatului şi din acel moment, la dispoziţia domnului preşedinte Nicolae Manolescu, membru al juriului, am reluat discuţiile toată noaptea, până dimineaţa la ora 8.00, iar la ora 8.15, juriul a decis ca laureatul să fie Liviu Ioan Stoiciu. Primăria s-a grăbit un pic, aici a fost problema că eu am dat contul lui Abăluţă şi a trimis banii, dar banii sunt în contul primăriei şi-i va primi laureatul”, a declarat Gellu Dorian.

Potrivit acestuia, reluarea procedurii de vot a fost posibilă deoarece  Constantin Abăluţă nu a întrunit unanimitate de voturi. El a avut iniţial cinci voturi şi Liviu Ioan Stoiciu a avut două voturi. Procedura de vot a fost reluată şi după revotare, Liviu Ioan Stoiciu a obţinut unanimitatea necesară.

„Am avut un precedent, prin anul 1996 – 1997, când s-a propus ca Geo Dumitrescu să ia premiul şi Laurenţiu Ulici a făcut scrisoarea către primărie cu rugămintea să mergem să-l filmăm pe Geo Dumitrescu la Bucureşti, deoarece nu se putea deplasa şi nu a fost de acord primăria, că aşa spune regulamentul, aşa spune decizia Consiliului Local ca laureatul să fie prezent la Botoşani. Geo Dumitrescu a înţeles şi a luat premiul următorul”, a mai spus Gellu Dorian.

Prezenţa la festivitate a laureatului Premiului „Eminescu” este necesară cu atât mai mult cu cât în cadrul galei acesta primeşte şi distincţiile aferente titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.

Din juriul de acordare a Premiului „Eminescu” – Opera Omnia fac parte Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Ion Pop, Cornel Ungureanu, Al. Cistelecan, Ioan Holban, Mircea A. Diaconu.

sdr
+0 -0
se încarcă...