Judeţul Botoşani gazdă pentru 636 de cetăţeni străini

Judeţul Botoşani a fost gazdă, anul trecut, pentru 636 de străini, dintre care 369 din state terțe și 267 de cetățeni ai Uniunii Europene. Aşa a reieşit în urma unei analize făcută de polițiștii Biroului pentru Imigrări Botoșani, care au depistat în 2018 un număr de 47 de cetăţeni străini aflaţi în situații ilegale și pentru care au fost emise 36 de decizii de returnare. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale în valoare de 13.000 de lei. Potrivit aceloraşi surse, cei mai mulți cetăţeni străini au provenit din Republica Moldova, Turcia și Ucraina și 267 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Franța și Germania. „Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României au fost conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă, educaţie sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre”, se arată într-un comunicat de presă emis de Biroul pentru Imigrări Botoşani. Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 8 invitații depuse pentru străini din state cu potențial migrator. De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 191 de permise de pentru ședere temporară și pe termen lung. Au fost eliberate 72 de certificate de înregistrare și cărți de rezidență permanentă. În aceeaşi perioadă, au fost emise angajatorilor 118 avize de angajare/detașare pentru lucrători permanenţi și detașați.
Pe linia combaterii șederii ilegale, poliţiştii de la Biroul pentru Imigrări Botoşani au organizat mai multe acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, care au dus la depistarea celor 47 de străini în situații ilegale. „Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 24 de decizii de returnare, prin care s-a stabilit termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României și 12 decizii de returnare sub escortă, prin care străinii au fost îndepărtați până la punctul de frontieră sau luați în custodie public în vederea returnării”, se mai arată în comunicat. De asemenea, 15 dintre străinii depistați au solicitat protecția statului român și au fost conduși la Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Rădăuți.
Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 58 sancțiuni contravenționale în valoare de 13.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul străinilor în România şi încadrarea lor în muncă. „Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului”, se mai precizează în comunicatul Biroului pentru Imigrări Botoşani.
**
Pentru informaţii privind activitatea Inspectoratului General pentru Imigrări, documentaţia necesară prelungirii dreptului de şedere, tipuri de formulare şi alte informaţii, se poate accesa site-ul oficial al instituției la adresa www.igi.mai.gov.ro. De asemenea, solicitanţii pot utiliza aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru pentru reducerea timpului de așteptare la ghișeu și eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

Deja ai votat!