Premiul Eminescu pentru Opera Omnia, acordat poetului care a ieşit pe locul secund în voturile juriului

0

Premiul „Mihai Eminescu” pe 2018 a fost acordat poetului de pe locul al doilea în voturile juriului. Poetul desemnat iniţial drept laureat a fost nevoit să returneze banii primiţi în cont.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia a fost acordat, pe 15 ianuarie, poetului Liviu Ioan Stoiciu. La scurt timp după gala de decernare a Premiului „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, s-a aflat că, de fapt, Constantin Abăluţă era poetul laureat. Acesta primise deja în cont cei 35.000 de lei, contravaloarea premiului, însă organizatorii au constatat că regulamentul îi împiedică să acorde distincţia unui poet care nu va putea participa la gală.

Constantin Abăluţă a anunţat iniţial că va fi prezent la gala organizată în cadrul Zilelor Eminescu, însă ulterior, chiar în ziua galei, le-a transmis organizatorilor că nu mai poate ajunge la Botoşani. Cum primise deja banii, a fost nevoit să meargă la bancă pentru a-i returna.

Gellu Dorian, iniţiatorul premiului şi organizatorul galei, a confirmat faptul că regulamentul prevede acordarea premiului numai unui poet care poate participa la ceremonie, în cazul în care cel desemnat iniţial drept câştigător nu a primit un vot în unanimitate din partea juriului. În aceste condiţii, potrivit regulamentului, premiul i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu.

La decernarea premiului, Liviu Ioan Stoiciu a declarat că a fost anunţat în dimineaţa zilei de 15 ianuarie că va primi premiul, astfel că s-a grăbit să ajungă la Botoşani. Venirea în grabă l-a împiedicat să-şi ia costumul care era pregătit pentru eveniment, drept pentru care laureatul şi-a cerut scuze pentru ţinuta cu care s-a urcat pe scenă.

Anul acesta, pentru Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia au mai fost nominalizaţi poeţii Matei Vişniec, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan şi Ioan Es. Pop. Gellu Dorian şi Liviu Ioan Stoiciu au afirmat că fiecare dintre poeţii nominalizaţi merita acest premiu.

+0 -0
se încarcă...