Încălţămintea persoanelor care au intrat în focarul de pestă, arsă

0

Măsuri de precauţie fără precedent luate de autorităţile veterinare după apariţia primului caz de pestă porcină africană la Botoşani. Astfel, luni, sătenii care au intrat în focarul de pestă porcină au rămas fără încălţăminte, aceasta fiind ridicată de autorităţi şi arsă. Decizia a fost luată de autorităţile din Hudeşti, la propunerea medicului veterinar pentru a nu risca portarea virusului din Pădurea Alba în gospodării. De asemenea, hainele şi gospodăriile acestora au fost dezinfectate. „S-a făcut dezinfecţia. La persoanele care au fost acolo, s-a mers în curte, s-a făcut dezinfecţia, s-a confiscat încălţămintea. S-a procedat corect”, a spus medicul veterinar Fănică Lefter în cadrul unei şedinţe extraordinare a autorităţilor din comuna Hudeşti organizată după apariţia cazului de pestă porcină.

Informaţia a fost confirmată ieri şi de primarul Viorel Atomei, care a spus că ar fi vorba de trei persoane care au ajutat autorităţile. Pe înregistrare se precizează, însă că este vorba de curioşi care au mers în focarul din Pădurea Alba. „S-a procedat corect, ca să nu aducem pesta în gospodării. Nu e vorba de multe perechi de încălţăminte şi nu s-a pus problema despăgubirii proprietarilor. Dar dacă va fi cazul nu e o sumă mare, pentru că sunt papuci folosiţi în agricultură”, a declarat primarul.

Ieri, autorităţile veterinare continua recensământul porcilor din zona afectată, iar silvicultorii asigurau paza pentru ca locuitorii din satele învecinate să nu pătrundă în pădure.

Virusul pestei porcine africane a fost identificat în judeţ, în apropierea localităţii Alba, comuna Hudeşti, la cadavrul unui porc mistreţ. Se pare că animalul era mort de nouă-zece zile şi, dacă se ţine cont de faptul că timp de 40 de zile animalele infectate pot transmite virusul, iar din leşul mistreţului este posibil să se fi hrănit vulpi sau câini, situaţia din Pădurea Alba ar putea fi una destul de gravă. De remarcat, că probele la alţi 13 mistreţi vânaţi în aceeaşi pădure la sfârşitul săptămânii trecute erau negative, ceea ce indică faptul că ar putea fi doar un caz izolat de mistreţ venit peste graniţă din Ucraina.

Deja ai votat!
se încarcă...