joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTReabilitarea drumului spre Iaşi rămâne o poveste

Reabilitarea drumului spre Iaşi rămâne o poveste

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat aseară că anulează procedura de achiziţie publică pentru modernizarea DN 28B, Târgu Frumos – Botoşani (km 0+000 – km 76+758), din cauza lacunelor din documentele prezentate de ofertanţi, toate ofertele fiind declarate neconforme. Totodată, CNAIR a anunţat că are asigurată din bugetul de stat suma necesară derulării acestui proiect şi va relua licitaţia în data de 4 februarie. Acesta anunţ vine la puţin timp după ce CNAIR anunţase că prelungise cu încă 30 de zile termenul de evaluare al ofertelor, până 15 februarie.

„CNAIR a înţeles importanţa acestui proiect pentru zona Moldovei şi a urgentat procedurile interne pentru reluarea licitaţiei. Compania se va organiza astfel încât după depunerea ofertelor, evaluarea acestora să fie realizată în cel mai scurt timp posibil, pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede. Guvernul României a asigurat finanţarea proiectului prin alocarea fondurilor necesare care urmează să fie prevăzute în bugetul Companiei”, a precizat Narcis Neaga, directorul general al CNAIR.

Prima licitaţie a fost lansată în luna mai a anului 2018. Reluarea ei înseamnă amânarea cu cel puţin un an a lucrărilor modernizare. În aceste condiţii, este puţin probabil, chiar şi în cel mai optimist scenariu, ca lucrările să înceapă în cursul acestui an, iar dacă ţinem cont şi de faptul că vor dura, potrivit caietului de sarcini, minim 24 de luni, este foarte puţin probabil ca pe drumul Botoşani – Târgu Frumos să se poată circula în condiţii decente mai devreme de 2022.

 

Artera nu va avea regim de drum expres

Pe de altă parte, drumul spre Iaşi nu figurează în planurile făcute publice de CNAIR la începutul anului privind drumurile expres şi autostrăzi, ceea ce dă de înţeles că şi atunci când va fi realizat va rămâne la stadiul de drum naţional, fapt confirmat şi de caracteristicile cerute în caietul de sarcini al primei licitaţii: o lăţime a drumului de nouă metri, dintre care şapte metri vor fi partea carosabilă şi câte un metru de acostament pe sens.

În decembrie 2017, Guvernul României a aprobat modernizarea drumului Botoşani-Târgu Frumos.

Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro, durata de realizare a acesteia fiind de 24 de luni. În total ar urma să fie reabilitaţi 71 de kilometri de drum naţional, dintre care 39 de kilometri pe teritoriul judeţului Botoşani, iar investiţia mai cuprinde reabilitarea a opt poduri pe tot traseul şi construirea unuia nou.

 

Promisiuni pentru varianta prin Prăjeni

 

În lipsa modernizării drumului naţional, o alternativă ar fi drumul prin Prăjeni, numai că acesta, pe sectorul Flămânzi-Prăjeni-Plugari este impracticabil. Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani afirmă că acesta va fi reabilitat la primăvară, după ce la finalul anului trecut magistraţii care judecă procesul cu Bitunova au acceptat expertiza făcută la drum. „Atâta timp cât expertiza este şi a fost acceptată, nici nu se pune problema ca din primăvară să nu asfaltăm drumul Flămânzi-Prăjeni. Covor în două straturi, făcut cum scrie la carte”, a spus Dorin Birta, vicepreşedintele CJ Botoşani. Acesta a subliniat că nu a demarat mai repede lucrările pe acel sector de drum pentru a nu fi acuzat că ascunde neregulile care au dus la distrugerea lui.

Drumul judeţean spre Iaşi a fost viabilizat în 2015, lucrările inaugurate cu mare tam-tam în toamna 2013 presupunând, oficial, turnarea unui strat de asfalt peste piatră spartă. În scurt timp, şoferii au ajuns să facă slalom printre gropi până la bucata ieşeană, făcută cu bani europeni şi la standarde europene.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
95 %
1.8kmh
100 %
joi
8 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...