9 − six =

A password will be e-mailed to you.

Într-unul din anii cu cea mai mai bună acoperire vaccinală, Direcția de Sănătate Publică a solicitat suplimentarea dozelor de vaccin antigripal pentru județul Botoșani,

Medicul Irina Alecu, epidemiologul șef al DSP Botoșani, a declarat că până la această dată județul Botoșani a primit peste 17.000 de doze de vaccin antigripal, care au și fost folosite, și s-a mai solicitat suplimentarea cu încă 2000 de doze.

Solicitarea s-a făcut urmare a cerilor venite din teritoriu de la medicii de familie. ”Anul acesta am cerut mai multe vaccinuri antigripale. Am primit puțin peste 17.000 de doze, care au fost toate administrate populației. Am solicitat o suplimentare de 2000 de doze și așteptăm confirmarea ministerului și numărul exact de doze care vor fi distribuite suplimentar în teritoriu.

Aceste doze sunt adresate persoanelor la risc: vârstnici cu patologii asociate, gravide, copii cu patologii asociate, care sunt cei mai expuși a contacta și dezvolta forme grave de boală. Solicitarea vaccinurilor s-a făcut funcție de solicitările din teritoriu și în funcție de perioada când este administrat. Majoritatea medicilor de familie au terminat vaccinul”, a precizat medicul epidemiolog.

Reprezentantul DSP Botoșani spune că numărul crescut de infecții respiratorii în județ nu trebuie să reprezinte un semnal de alarmă.

Irina Alecu a precizat, de asemenea, că cele zece cazuri de gripă depistate săptămâna trecută nu sunt cu complicații, doar patru dintre acestea necesitând internare. ”Nu e cazul să ne alarmăm, ci să procedăm corect din punctul de vedere al prevenirii și al măsurilor care trebuie aplicate. Vaccinarea previne îmbolnăvirea tulpinei specifice gripei, dar toate măsurile pe care trebuie să le aplicăm în privința igieniei sunt necesare pentru a preveni și celelalte viroze, nu neapărat gripa. Suntem în plin sezon de viroze specific anotimpului rece, nu doar gripa. Și celelalte viroze sunt la fel de importante și pot avea deseori manifestări pe care să le confundăm cu gripa și trebuie să ne adresăm medicului. Dacă avem copii și sunt bolnavi este ideal să-i ținem acasă, să nu-i ducem în comunitate. Trebuie să ne spălăm pe mâini, pentru că este principala cale de transmitere. Dacă tușim sau strănutăm în mână și pe urmă punem mâna pe clanță, pe telefon, transmite foarte ușor și gripa și alște viroze. Nu strănutăm în mâna goală”, a adăugat medicul epidemiolog șef al județului.

Apreciază calitatea articolului

4 VOTURI - MEDIE: 3,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...